SKOPLJE
SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

PETOSTRUKO ubistvo Makedonaca uoči pravoslavnog Uskrsa na severnoj periferiji Skoplja izvršili su teroristi sledbenici radikalnog islama koji su ratovali protiv NATO trupa u Avganistanu i Pakistanu, potvrdila je u ponedeljak Gordana Jankulovska, ministarka unutrašnjih poslova Makedonije.

Posle velike prvomajske akcije MUP-a Makedonije pod nazivom ”Monstrum”, u kojoj je, kako je potvrdila Jankulovska, učestvovalo oko 600 policajaca, ”po raznim osnovama” uhapšeno je 20 osoba, mahom u skopskim naseljima Šuto Orizari, Jaja Paša i Aračinovu, sa isključivo albanskim stanovništvom.

- Protiv svih privedenih MUP će podneti krivičnu prijavu za terorizam. Pronađeno je i zaplenjeno i oružje. Identitet ubica u masakru kod Smiljkovačkog jezera biće saopšten naknadno - najavila je Jankulovska na kraju opsežne prvomajske operacije policije koja je počela u samo praskozorje. Reč je o ”do sada najsloženijoj operaciji”, povezanoj sa istragom posle masakra i brutalnog ubistva petorice makedonskih sportskih ribolovaca na obali Železarskog jezera kod sela Smiljkovci, podno Skopske Crne gore.

Prema ocenama Jankulovske, ”motiv petostrukog ubistva najverovatnije je namera za stvaranje straha i nesigurnosti kod makedonskog naroda”. Ministarka je, međutim, ocenila da je ”situacija u Makedoniji - stabilna”.

U grozomornom zločinu na Veliki četvrtak, uoči pravoslavnog Uskrsa, na obali Železarskog jezera, na široj severnoj periferiji Skoplja, ubijeni su Kire Tričkovski, Aleksandar Naćevski, Filip Slavkovski i Cvetančo Acevski, svi uzrasta od 18 do 20 godina, kao i Borče Stefanovski (45). Rezultati obdukcije tela ubijenih potvrdili su da su sve žrtve likvidirane unakrsnom rafalnom vatrom iz automatskog oružja iz neposredne blizine.