SKOPLJE - Dvodnevno zatišje u incidentima u Makedoniji prekinuto je kada je, kako je saopštio MUP, u blizini Struge nekoliko mladića iz sela Velešta, naseljenog Albancima, kamenovalo autobus privatne kompanije iz sela Vevčani.

Polomljena su stakla na autobusu, ali niko od putnika nije povređen. Incident se dogodio u utorak, kada je pored sela prolazio autobus na liniji Vevčani-Struga.

Ovo je prvi ozbiljniji incident u ovom delu Makedonije, nakon što je jedna od maski na karnevalu u Vevčanima krajem januara izazvala revolt albanskog stanovništva. Na karnevalu je, naime, jedna maska na satiričan način prikazivala kuran i muslimane.

U međuvremenu, Fudbalska federacija Makedonije odlučila je da otkaže današnji derbi domaće fudbalske lige između Škendije iz Tetova i Vardara iz Skoplja nakon što nije prihvaćen njen predlog da se meč igra na neutralnom terenu.

Navijačka grupa Škendije "Balisti" u saopštenju je navela da zabrana da se igra u Tetovu nije zbog bezbednosti već da bi se ovaj klub "uništio".

"Balisti" su ranije preko Fejsbuka zapretili da će biti incidenata na utakmici ukoliko policija ne oslobodi iz pritvora dvojicu njihovih pripadnika, od kojih je jedan vođa, koji su privedeni zbog napada na policajca u centru Tetova.

U Skoplju je u utorak boravio generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, koji se sastao sa predstavnicima vlasti i opozicije.

On je osudio međuetničke incidente koji su se događali proteklih dana i zatražio da se problemi reše kroz transparentnu, nezavisnu i detaljnu istragu, jer ukoliko ostanu nerešeni to može negativno uticati na zajednički život u zemlji.

"Svakako da smo zabrinuti zbog serije incidenata. Razgovarali smo o tome. Mislim da je dobro što se reagovalo brzo da bi se omogućilo odvijanje istrage i to je posebno važno. Ali, isto tako je važno da se radi dugoročno", rekao je Zanijer.