NIKŠIĆ - Tomaš Kankaraš (32) policijski službenik iz golijskog sela Javljen kod Nikšića i njegova verenica Milka Aligrudić (23) iz zetskog sela Balabani dalekog 27. jula 1969. godine stradali su nasilnom smrću.

To je potrdilo i državno tužilaštvo koje navodi da je „smrt kod Kankaraša nastupila usled razaranja po život važnih moždanih centara zbog preloma kostiju lobanje, dok je smrt kod Milke nastupila od povrede nanete projektilom iz ručnog vatrenog oružja“.

Četrdeset jednu godinu jama Golubnjača u golijskom selu Javljen na dubini od oko 35 metara skrivala je kosti muškarca i žene, za koje su rodbina i prijatelji pretpostavljali da pripadaju verenicima Tomašu i Milki. Pre skoro dve godine, 11. avgusta, sasvim slučajno, istražujući jame po vrletima Golije, međunarodna ekspedicija speleologa pronašla je njihove kosti, da bi iz Forenzičkog centra u Danilovgradu stigla informacija koja potvrđuje da one, zajedno sa odećom i obućom pripadaju Tomašu i Milki.

U jami je pronađen verenički prsten na kojem su bili izgravirani inicijali M. A., kao i ostaci karirane košulje koju je najverovatnije nosio pokojni Tomaš. Potraga za njima nikada nije prestajala. Priča se da su samo nekoliko dana pre kobnog događaja oni boravili na katunu Stoga da bi posle dva dana pošli za Nikšić. Tomaš je u Nikšiću radio kao komandir straže u zatvoru.

Kada je prijavljen njihov nestanak posle nekoliko dana počela je intenzivna potraga po celom kraju, ali uzalud. Niko od rodbine i njihovih prijatelja nije mogao pomisliti da bi Tomaš i Milka mogli završiti u jami koja je od puta udaljena samo tridesetak metara. Pored nje su svakodnevno prolazili svih minulih 41 godinu, ne gubeći nadu da su živi. Mislili su da su Tomaš i Milka možda otišli da žive u inostranstvo i to u Parizu gde su boravila njena braća. Kankaraši sumnjaju da je reč o dvostrukom ubistvu.


OPEVANA SMRT

PLEMENIK Kankaraša, epski pesnik Božo Đuranović, napisao je stihove posvećene tragičnom stradanju Tomaša i Milke:

Četrdeset jednu godinu jedna mračna jama u Javljenu, dva kostura i zločin stravični skrivala je u utrobu njenu. Ova jama malo kome znana i dan danas strašnu tajnu krije kao svedok nečijih nedela koja dosad zapamćena nije. Takav slučaj i zlo učinjeno još Golija nije zapamtila naša, u toj jami nađoše kosti dičnog momka Kankaraš Tomaša, i njegove mlade zaručnice Aligrudić Milke sa sred Zete, na čudesan zagonetan način smrt prokleta obadvoje srete....