TAMO, s one druge strane Prokletija, u zemlji orlova, nekada poznatoj po bunkerima i bodljikavim žicama, posle 75 dugih godina asimilacije, proterivanja srpskog imena, jezika, pisma, vere pravoslavne, oko 30.000 naših sunarodnika sve više se okreće korenima. Vreme vladavina zloglasnog kralja Ahmeta Zogua, koji je ukinuo srpski jezik i srpsku crkvu, a potom i njegovog komunističkog naslednika Envera Hodže, arhivirani su u istorijskim spisima i pamćenju.

Da je tako, pokazala je nedavna proslava Savindana u skadarskom predgrađu Vraki, Crkvi Svete trojice. Radost je ovog puta uveličao dolazak vladike Longina iz Čikaga, koji je prevalio dug put kako bi sa sveštenstvom Mitropolije crnogorsko-primorske i vernim narodom proslavio praznik, donoseći blagoslov. Liturgiju u čast prosvetitelja služio je protojerej-stavrofor Radomir Nikčević uz sasluženje đakona podgoričkog Vladimira Jaramaza, dok su radost praznika pojačali pojci Hora prepodobne mati Angeline iz Nikšića, pod dirigentskim vođstvom profesorke Ane Bojić.

KORENE NE ZABORAVLjAJU KAO i na mnogim sličnim okupljanjima, i na ovom su se probudile emocije, ljubav prema Kosovu i Metohiji. Skadrani čiji su koreni sa prostora Srbije i Crne Gore ne zaboravljaju na pomoć Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i Vlade Srbije, resornih ministarstava kulture i dijaspore. Uspeli su da sačuvaju identitet u najtežim vremenima i da probude nacionalnu svest.

- Mnogo je našeg naroda rasejano po dalekoj Americi, koji proslavljaju svetitelje, kao i učitelja, objedinitelja i duhovnog oca širom vaseljene Svetog Savu - kazao je vladika Longin, koji je pozvao okupljene pravoslavce na jedinstvo i da slede one vrednosti koje su im preci ostavili u nasleđe.

Ovaj dan biće, kako je dodao protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, upisan crvenim i svetim slovima u letopis i kalendar skadarske crkve.

- Dolazak vladike Longina ovaj narod će pamtiti, isto kao kao što su mu dragi dani kada ih posećuje duhovni otac i prosvetitelj mitropolit Amfilohije sa Cetinja - kaže protojerej-stavrofor Nikčević.

Među brojnim vernicima tu su se našli Pavle Brajović, predsednik Udruženja „Morača-Rozafa“ iz Skadra, i profesor srpskog jezika Svetozar Ćiraković iz Nikšića, koji ovdašnjim mališanima prenosi znanje i iskustvo. On je jedan od 26 profesora iz tog grada koji su pre osam godina stali u odbranu srpskog jezika i izgubili posao. Između hleba i jezika, gimnazijski profesor Ćiraković je izabrao ovo drugo. Tu su i književnici Budimir Dubak, Bećir Vuković, Bojan Šutović, Jovan Todorović i teolog Aleksandar Vujović.

- Zaista smo srećni što se, evo, već četvrtu godinu zaredom ovde u Albaniji među našim narodom proslavlja Sveti Sava - naglašava Pavle Brajović. - Saradnja sa maticom traje od trenutka kada nam je stigao profesor srpskog jezika iz Nikšića Svetozar Ćiraković, koji širi pismenost među našom decom, omladinom, ali i starijim generacijama. Njegova uloga ovde je uzvišena, prosvetiteljska.


SILA HRISTOVE VERE

- ALBANIJA je zemlja u kojoj se najbolje može videti sila Hristove vere, koja preobražava sve. Na ovim prostorima žive predstavnici sve tri vere, a to jedinstvo svojim prisustvom potvrđuju i naša braća iz Albanske pravoslavne crkve - kaže otac Radomir Nikčević. - Hvala arhiepiskopu Anastasiju, poglavaru Albanske pravoslavne crkve, koji ima razumevanja za naš narod u Skadru i okolini, ali i na dugogodišnjim vezama koje naše dve pomesne crkve imaju.