BANJALUKA - Kontroverzni film Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda”, u kojem se navodi da je u proteklom ratu ubijeno 300.000 Bošnjaka i silovano čak 50.000 Bošnjakinja, klasični je primer američke antisrpske propagande, ocenjeno je u Srpskoj.

Uočeno je da film pun lažnih, neverifikovanih i nepotvrđenih podataka o broju ubijenih i silovanih žena u građanskom ratu u BiH.

Posle svega, uglavnom se svi drže cifre od oko 90.000 žrtava svih naroda, ali je u Anđelininom filmu cifra utrostručena i prikazuje žrtve samo jednog naroda - bošnjačkog.

Na početku filma se Ajla, Bošnjakinja, sprema za sastanak sa srpskim policajcem. U sledećoj sceni oni plešu u sarajevskom noćnom klubu, kada eksplodira bomba koja prekida mir u multietničkom gradu. Bombu su, naravno, postavili Srbi. Sledeća scena pokazuje žene koje odvode u autobus koji ih vozi u srpski logor, gde su silovane!

U MUZEJU HOLOKAUSTA ANĐELINU Džoli i Žanu Marjanović, glumicu koja igra lik Ajle, primio je američki predsednik Barak Obama, piše u ponedeljak sarajevska štampa.
- Prvo smo dobili poziv iz Muzeja holokausta u Vašingtonu da tamo prikažemo film, što je savršeno mesto za takvo ostvarenje čija je osnovna poruka da se ne zaboravi i da se u budućnosti spreči genocid - kazala je Marjanovićeva.

Srpski policajac baca jednu od žena na haubu automobila, skida joj pantalone i siluje je. Policajac grabi Ajlu kako bi i nju silovao, ali ga zaustavlja Danijel, srpski oficir, koji je štiti od silovanja i preti govoreći da nju niko ne sme da dotakne. Ajla preživljava tako što je zaključana u sobi u kojoj spava samo sa Danijelom.

Na kraju, Danijel ubija Ajlu pucajući joj u glavu. Potom Danijel pada na kolena pred policijom Ujedinjenih nacija i ponavlja nekoliko puta: “Ja sam ratni zločinac! Ja sam ratni zločinac”!

Šef Tima RS za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Staša Košarac kaže za “Novosti” da su podaci u ovom filmu neviđene laži!

Anđelina arogantno odbacuje priču o stvarnom “sarajevskom Romeu i Juliji”, ljudima koji su ubijeni snajperom 19. maja 1993. Reč je o Bošku Brkiću, Srbinu, i Admiri Ismić, Bošnjakinji. Oboje su ubijeni pri prelasku mosta Vrbanja, kada su pokušali da pobegnu iz muslimanskog dela Sarajeva u srpski deo grada.

Film će narednog meseca stići u bioskope u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.