MOJKOVAC - Iz grada junaka koji su na daleki Božić 1916, snagu „svijetlog oružja“ dokazali na superiornijoj vojsci Austrougarske monarhije, odnevši veličanstvenu pobedu, uskoro će u kasarne i policijske stanice u Crnoj Gori stići proizvodi vrhunske tehnologije i domaće pameti - NATO jurišna puška TM-4 i pištolj TM-9.

- Gotovo je sigurno da serijska proizvodnja puške i pištolja, koji su kod nas konstruisani i proizvedeni u potpunosti, počinje u prvom kvartalu 2012. godine - ekskluzivno za „Novosti“ saopštava direktor „vojnog dela“ fabrike „Tara“ Dejan Marković.

- Naša puška je rađena po uzoru na američku pušku M-64. Napravljena je po NATO standardima iz oblasti jurišnih pušaka, kalibra 5,56 milimetara. Izmenili smo dosta stvari na toj pušci, i to onih najvažnijih. Tako je naša puška lakša od „uzora“ za par stotina grama. Ugradili smo takozvane pikatine šina sa svih strana puške i tako je svaki vojnik u mogućnosti da montira na njoj potcevni lanser granata, razna taktička svetla, laserske nišane, obeležavač ciljeva, prednji rukohvat, odnosno sve one dodatke koje vojnici prepoznaju kao sredstva neophodna u borbi - priča Marković. Naš sagovornik pojašnjava da je licencnu proizvodnju ove puške nekada imao „Kolt“, ali da sada nema nikakvih ograničenja, tako da je isporučuje nekoliko proizvođača.

- Mi smo na našoj pušci razvili čak i sopstveni unutrašnji sistem rada, koji je drugačiji nego kod američke. Naše rešenje je novi kratki gasni sistem sa kratkim klipom „lou risiver“. Deo rukohvata izgrađen je od polimera, što je poboljšanje u odnosu na metalni. Poboljšan je i iznova dizajniran naslon, a mi smo rešili i regulator paljbe, zadržač magazina - nabraja domete inženjera iz Mojkovca direktor Marković, i s ponosom ističe da se najkomplikovaniji deo posla, proizvodnja cevi puške obavlja u „Tari“.

- To je jedna od linija koju je doneo vlasnik iz Švajcarske. Imamo dve mašine za proizvodnju hladno kovane cevi, što je najbolji način proizvodnje. Nabavljamo najbolji čelik koji se ovde obrađuje i pretvara u cevi vrhunskog kvaliteta. Svi najvažniji delovi oružja proizvode se u Mojkovcu, a u ovom gradu se obavlja i kontrola kvaliteta. Tako i kod pištolja - cev, navlaka i udarna igla rade se u „Tari“ - ponosan je Marković.

Kako objašnjava direktor, svaka nabavka naoružanja od VCG i MUP Crne Gore biće regresirana 50 odsto. S obzirom na to da „Tara“ proizvodi sve glavne elemente ove dve vrste naoružanja, u svakom momentu su spremni da ponude generalni remont te puške vojsci i policiji.

- Nema nikakve sumnje, napravljen je dobar proizvod koji ne zaostaje nimalo za sličnim proizvođačima koji su već stekli ime u svetu. Ne krijemo da očekujemo uspeh na svetskom tržištu naoružanja, pre svega zbog visokog kvaliteta naše puške i ostalih proizvoda. Naša fabrika je u NATO kodifikacionom sistemu dobila svoju oznaku, a naš pištolj je prvi kodifikovan po NATO standardu. To znači da ćemo zahvaljujući tome biti prepoznati među zemljama članicama NATO i Partnerstva za mir u svakom trenutku - zaključuje Marković.


VEĆ NA TESTIRANjU

BUDUĆI vlasnik naše fabrike je na promociji naših proizvoda dao donaciju Vojsci i specijalnim jedinicama. Specijalna kopnena jedinica dobila ja tako 100 pištolja i 20 pušaka, kao i SAJ MUP Crne Gore. Pomorski odred je dobio donaciju od 30 pištolja i 10 pušaka - kaže Marković, koji je u novembru sa saradnicima trebalo da proizvode svoje firme predstavi na velikom azijskom sajmu naoružanja i vojne opreme u Bangkoku.