PLJEVLJA - Povodom 70 godina od Pljevaljske bitke 1. decembra 1941. godine, u četvrtak je održana komemoracija ispred Spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora na Stražici u Pljevljima.

Sedamdesetogodišnjici Pljevaljske bitke prisustvovao je i predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Vence i cveće na spomen-kosturnicu u kojoj je sahranjeno 412 boraca i žrtava Drugog svetskog rata pored predsednika Crne Gore položile su predsednik opštine Pljevlja dr Miloje Pupović kao i brojne delegacije i građani na čemu se zahvalio predsednik boračke organizacije Pljevalja Vidoje Despotović.

On je podsetio da je u Pljevaljskoj bici poginulo 236 boraca Crnogorskog partizanskog odreda i 159 građana Pljevalja i okoline.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je podsetio da je Pljevaljska bitka najveća bitka protiv fašizma u Evropi u 1941. godini.

U borbama je ubijeno i ranjeno 252 italijanskih vojnika, a zarobljena su 84 vojnika i 4 oficira. Crnogorski NOP odred je imao 218 mrtvih i 269 ranjenih boraca. Neuspeh je demoralisao veliki broj boraca, pa ih se oko 2.500 vratilo kućama, a samo 700 ostalo u Odredu.

Napad na Pljevlja izvršen je odlukom Štaba odreda, a po naređenju Glavnog štaba NOP odreda Crne Gore i Boke, iako je naređenje Vrhovnog štaba NOPOJ-a bilo da se napad obustavi, a odred uputi u Sandžak u susret partizanskim jedinicama koje su se povlačile iz zapadne Srbije.

Italijanski fašistički garnizon u Pljevljima, sastavljen od moćne alpske divizije, borci NOP-a nisu osvojili. Ne zbog manjka heroizma već zbog tehničke nesavladivosti okupatorske artiljerije.