ZAGREB - Hrvatska premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor osudila je najavu svojih političkih protivnika iz "Kukuriku koalicije" da će povući Zakon o ništavosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije, ali i moguće povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije.

Zoran Milanović, Radimir Čačić, Vesna Pusić, Silvano Hrelja i Ivan Jakovčić ćutali su o srpskom zakonu iz 2003. koji se odnosio na nadležnost procesuiranja ratnih zločina na području cele Jugoslavije odnosno njegovoj dopuni iz 2009. godine, rekla je Kosorova na predizbornom skupu u Omišu kod Splita.

"Ali zato pljuju po zakonu koji je donela naša vlada u zaštiti hrvatskih branilaca", rekla je ona.

Kosorova je, kritikujući i najavu "Kukuriku koalicije" o mogućem povlačenju tužbe protiv Srbije, rekla da "dok god vladu vodi HDZ nema povlačenja te tužbe".

"Hrvatska još uvek traži 999 branilaca i civila, a ključ za rešenje njihovih sudbina je u Beogradu, tačnije u arhivima zločinačke JNA", rekla je Kosorova.

Zakon o ništavosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije donet je nedelju dana pre raspuštanja sabora s nategnutim kvorumom sa 77 poslanika, sa 72 glasa za i pet suzdržanih.

Potpredsednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić, koja je kandidat za ministarku spoljnih poslova u slučaju pobede "Kukuriku koalicije", najavila je da će povlačenje Zakona o ništavosti pravnih akata JNA, SFRJ i Srbije biti među prvim potezima vlasti nakon izbora, kao i da će se raditi na međusobnom povlačenju tužbi za genocid koje su jedna protiv druge podnele Hrvatska i Srbija.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održavaju se u nedelju, 4. decembra.