IVANICA, srpsko naselje smešteno u tipičnom hercegovačkom ambijentu na prostoru između Trebinja i Dubrovnika, svojevremeno je bilo u centru pažnje svetske javnosti. Udaljeno šest kilometara od Straduna, praktično predgrađe Dubrovnika, Ivanicu su pohodili turisti, diveći se neokrnjenoj prirodi i idiličnoj lepoti. Posebnu zanimljivost ovom naselju davao je filmski grad u kojem su se snimali visokobudžetski filmovi, vesterni i ratni spektakli. Ivanica je, zbog svoje posebnosti, privlačila mondenski svet i turiste.

Sve te idilične slike srušene su u leto 1992. godine kad je na ovo područje, tada u sastavu trebinjske opštine, ušla vojska Republike Hrvatske. Srbi su morali da napuste domove i da odu u izbeglištvo. Vodeći se idejom „spaljene zemlje“, sa krajnjim ciljem da se spreči povratak izgnanog srpskog stanovništva na njihova ognjišta, spaljen je i uništen kompletan stambeni fond, pokretna i nepokretna imovina Srba. Uništene su crkve i groblja. Ivanica i ostala sela na rubu Popova polja prema Dubrovniku ostala su avetinjski prazna.

IVANICA HIL - POSTOJI realan projekat turističkog razvoja ovog kraja pod nazivom „Ivanica Hil - Dubrovnik Hajts“. Planira se izgradnja kuća za odmor, vila, bazena, sportskih terena, tržnih centara. Domaći i inostrani investitori su u nekoliko proteklih godina kupili veće površine zemljišta na području Ivanice, što je jedan od pokazatelja da će se ovde graditi. U to se uklapa i najavljena izgradnja aerodroma u Zupcima - kaže Petar Sredanović, potpredsednik Opštinskog veća Ravno. U Ivanici znaju da je za ostvarenje svih ovih planova potrebna bolja infrastruktura, posebno rešavanje vodosnadbevanja, da cisterne iz Trebinja u letnjem periodu zameni vodovod.

 Povratak na ovo područje započeo je 1999. godine. Radilo se udarnički, sa elanom i fanatizmom koji je izvirao iz želje da se stvore uslovi za normalan život u zavičaju. U radnim akcijama, uz pomoć međunarodnih i domaćih donatora, obnovili smo 250 kuća, od čega 200 u centru Ivanice. Vratilo se 120 porodica, među kojima su bili i mladi, deca, što nam daje dodatnu snagu da istrajemo na putu da Ivanici udahnemo novi život - kaže Milan Putica, jedan od najagilnijih aktivista u mesnoj zajednici Ivanica, koja je formirana pre šest godina.

Uz obnovljene kuće, popravljen je i asfaltiran deo lokalnih puteva, rešeni brojni komunalni problemi. Postavljena je javna rasveta u Ivanici, oformljeno je Vatrogasno društvo. Započela je obnova porušenih i srušenih verskih objekata.

- Deca idu u školu, za one iz starijih razreda obezbedili smo prevoz do Trebinja. Vredni domaćini su obnovili porodična imanja, obezbeđeni su uslovi za održivi opstanak, imamo i realne planove za budućnost, činjenicu da povratak i dalje teče. Stigla je i pomoć iz Vlade Republike Srpske i Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH, posebno od Drage Kovača, sekretara u ovom ministarstvu - naglašava naš domaćin Milan Putica.

Velike nada Ivanica polaže u razvoj turizma, proizvodnju zdrave hrane, pčelarstvo i promet lekovitog bilja, kojeg na ovom području ima u izobilju. Računaju na atraktivne lokacije za izgradnju turističkih objekata, odlučni u stavu da se ne ponove greške u prvoj podeli 76 lokacija. Sve navedene lokacije dodeljene su Hrvatima, odlukom opštine Ravno, kojoj Ivanica pripada. Među onima koji su dobili zemljište je Ivan Čermak, hrvatski general, a ima i čelnika opštine Ravno. Neki su ovu privilegiju iskoristili, preprodali lokacije i napunili džepove. Protestovali su meštani Ivanice, a iz opštine Ravno, u kojoj su Hrvati većina u Opštinskom veću, stigao je odgovor da je konkurs za dodelu lokacija bio javan.

U MZ Ivanica je 300 zahteva za povratak. Čeka se podrška u obnovi kuća...

- Stvaraju se uslovi za održivi povratak na ovo područje. Izvanredan položaj, činjenica da smo na nekoliko kilometara od dubrovačke rivijere, da imamo uslove za proizvodnju zdrave hrane, naši su najveći aduti. Planiramo izgradnju infrastrukture, da elektrifikujemo sva naselja. Treba nam 1,3 miliona KM da dovedemo struju u sva naseljena mesta - reči su Danila Mandeganje, jednog od pet srpskih većnika u Opštinskom veću Ravno.

Ivančani se posle povratka intenzivnije bave pčelarstvom i stočarstvom. U vreme turističke sezone ostvaruju prihode od turističkih usluga. Nalaze sezonske poslove u Dubrovniku, Cavtatu, Herceg Novom i Trebinju. Čekaju ostvarenje ambicioznih planova na svom području.


GRANICE

OPŠTINA Ravno, u čijem je sastavu Ivanica, formirana je Dejtonskim sporazumom od dela opštine Trebinje. Obuhvata uski pojas uz granicu sa Hrvatskom, širine pet do 10 kilometara i dužine od 50 kilometara. Praktično, opština je tampon-zona između Trebinja i Dubrovnika, BiH i Hrvatske. Mesna zajednica Ivanica teritorijano obuhvata oko polovine opštine Ravno.SPORTISTI I NAUČNICI

ŽITELJI ovog kraja poznati su po stasitosti, izuzetnim fizičkim predispozicijama. Zato i ne čudi podatak da je sa ovog područja veliki broj sportista, fudbalera, košarkaša, odbojkaša, vaterpolista, koji su dosegli zapažene karijere. U Orahovom Dolu, u opštini Ravno, rođen je Ruđer Bošković, svetski poznati fizičar.