DOBOJ - I ove godine kod manastira Sveta trojica u mestu Vozuća kod Zavidovića, na Uskrs će se okupiti veliki broj prognanika iz ovog, naselja Stošnica, Miljevići, Stog, Vasovine, Predrazi i drugih, čime će se zadržati tradicija zborovanja na ovaj dan.
Od prošle godine, prvi put posle mudžahedinskog devastiranja u jesen 1995. godine, liturgija se služi u unutrašnjosti srednjovekovnog manastira, zadužbine kralja Dragutina podignutog u 14. veku.
Unazad godinu dana na daljoj obnovi manastira nije mnogo urađeno, ponajviše zbog globalne finansijske krize. Očekivalo se da će u tome pomoći Vlada FBiH, jer je prema odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH bila dužna da obezbedi finansijska sredstva za zaštitu manastira. Pomoć su obećale i opštine Doboj i Zavidovići, ali je malo šta od toga realizovano.
Međutim, upravo pred Uskrs stigle su lepe vesti, koje najavljuju nastavak rekonstrukcije ovog srednjovekovnog zdanja sa liste nacionalnih spomenika u BiH. Naime, prošle nedelje potpisan je ugovor sa “K-projekt” iz Žepča, preduzećem koje je do sada izvelo najveći deo radova na obnovi manastira. Sada su na redu elektroinstalaterski radovi, ugradnja stolarije i drugi unutrašnji radovi.