Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk potvrdio je da je iz Londona stigao zahtev o odlaganju Bregzita, navodeći da sada slede konsultacije sa liderima EU.

"Zahtev za produženje je upravo stigao. Sada ću započeti konsultacije sa EU liderima o tome kako će se reagovati", napisao je Tusk na Tviteru.


PROČITAJTE JOŠ: KLjUČA U VELIKOJ BRITANIJI: Desetine hiljada ljudi na ulicama Londona, žele novi referendum, ismevaju političare (FOTO / VIDEO)


Boris Džonson je zvanično zatražio od EU da odloži Bregzit, ali je istovremeno poslao i pismo u kom ističe da se lično tome protivi.

Prema navodima "Sandej tajmsa", Džonson je EU poslao nepotpisano pismo tražeći odlaganje Bregzita.

Ukupno je, kako se navodi, poslao tri dokumenta - fotokopiju nacrta teksta zakona prema kojem je dužan da zatraži odlaganje, propratno pismo koje je napisao službenik navodeći da je Džonson bio primoran da pošalje pismo, kao i poruku Džonsona u kojoj ističe da ne želi bilo kakvo produženje roka, prenosi Rojters.

Britanski poslanici glasali su ranije danas za predlog kojim se povlači podrška sporazumu o Bregzitu Džonsona dok on ne bude formalno ratifikovan, a taj korak obavezao je britanskog premijera da zatraži od EU odlaganje Bregzita.