Predstavnici ruskih televizijskih kanala prvi put su posetili napuštenu američku vojnu bazu u provinciji Alep na severu Sirije.

- Obilazak je bio u okolini sela Um Mial u blizini grada Manbidž. Grupu dopisnika ruskih televizija pratili su ruska vojna policija i specijalne snage sirijske vojske - saopštio je predstavnik vojne policije Oružanih snaga Rusije.

- Na spoljnom perimetru baza kod Um Miala opremljena je stražarskom kulom sa osvetljenjem i okružena gabionskom ogradom. Ove brzo montirajuče visoke ograde napravljene su od žičanih okvira i guste tkanine ispunjene peskom pomoću utovarivača. Unutar vojnog kampa opremljenog sa dve kule za komunikacije i transformatorskim kabinama, na drvenim platformama postavljeno je nekoliko pneumatskih šatora za 15 osoba. Postoje i skladišta medicinske opreme. Praktično sve je u dobrom stanju - ispričao je on.

Baza kod Um Miala, kao i slični vojni objekat u blizini sela Dadat severno od Manbidža, pojavila se 2017. godine kada su kurdske formacije uz podršku SAD osvojile ove oblasti od militanata grupe DAEŠ. Obe baze formirane su za patroliranje severnim delovima Sirije, tada pod kontrolom kurdskih autonomaša koji su imali proameričke stavove.U objektu, koji je pre samo nekoliko dana zauzela sirijska vojska, bili su stacionirani američki vojnici koji su koordinisali dejstva borbenih aviona sa prednjih položaja. Kada je Ankara početkom oktobra objavila o početku operacije ''Izvor mira'' na severu Sirije, a turske trupe se približile Manbidžu, Amerikanci su brzo napustili baze, uspevši da pokupe samo oružje i opremu.

Grad Manbidž, 85km istočno od Alepa, oslobodili su kurdski odredi narodne samoodbrambene u avgustu 2016. godine. Ranije je grad služio kao uporište terorista DAEŠ-a koji su ga zauzeli od militanata takozvane umerene opozicije. Ministarstvo odbrane Rusije je 15. oktobra sapštilo da je sirijska vojska preuzela kontrolu nad Manbidžom i njegovom okolinom. Istovremeno su američke trupe napustile svoje baze u okolini naselja Dadat i Um Mial, odlazeći u pravcu sirijsko-iračke granice. Trenutno Dadat i Um Mial drže sirijske vladine snage.