MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA


HRONIČNI alkoholičari i narkomani u Rusiji više neće moći da imaju vozačke dozvole. Prilikom medicinskih pregleda obavljaće se testiranje i specijalni markeri će biti brana da vozačke dokumente dobiju oni koji ne mogu bez alkohola, ili narkotika.

Pročitajte još: Čime Rusi leče narkomane?

To je odluka Ministarstva zdravlja Rusije doneta u saglasnosti sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a podržala je ruska vlada, jer je cilj da se smanji broj saobraćajnih nesreća.

Prema podacima ruske saobraćajne policije u prvih šest meseci 2019. godine bilo je uhvaćeno više od 11.000 vozača pod narkoticima. Poznati stručnjak Aleksandar Kovtun kaže da bi zakonom trebalo da se precizira procedura koje sve posledice treba da snose oni koji su došli na pregled da dobiju vozačku dozvolu a koristili su, ili još koriste, narkotike.

Lekari upozoravaju da se različiti narkotici različito zadržavaju u krvi. No, advokat pokreta "Sloboda izbora" Sergej Radko kaže da poštravanje dobijanja zdravstvene dozvole neće smanjiti broj narkomana na putevima.

- Narkomani sa stažom se mogu uzdržati dok prođu preglede, a zatim će nastaviti da se ponašaju kao i ranije - tvrdi advokat Radko.

Nova odluka o medicinskoj kontroli vozača će poskupeti izdavanje vozačkih dozvola, a oni koji koriste narkotike mogu da dobiju još i po 15 dana zatvora. Takvu kontrolu prolaziće i svi oni kojima su bile oduzete vozačke dozvole.

Do sada su potencijalni vozači prolazili medicinske preglede kod lekara opšte prakse, zatim očnog lekara i psihijatra. Sada će se obavljati ekspresna testiranja, a ako se posumnja da je neko koristio bilo koju drogu, moraće da prođe temeljne preglede.

PODRŠKA AUTO ŠKOLA


SAOBRAĆAJNA policija se žali da su sve češći slučajevi da za volan sedaju osobe koje su uzimale neki od narkotika. Strože dobijanje vozačkih dozvola podržala su udrženja auto škola.

- Narkomani često nisu u evidenciji medicinskih institucija. Zbog toga je dobro da im se ne dozvoli da uopšte dobijaju vozačke dozvole - kaže Tatjana Šutileva, predsednica regionalne asocijacije auto škola.