STOJIM u redu ispred kasapnice iza izvesnog gospodina Pjerika. Uredno se predstavio, čim je započeo intelektualnu raspravu.

Gospodin Pjerik ima iskrzan sako od štofa u dezenu riblje kosti koji su dobro omirisale sve mačke iz kraja. Na izgužvanoj kariranoj košulji nedostaje mu nekoliko dugmadi. Široke pantalone se, umesto porubom, završavaju rasenjenim nitima, negde na sredini lista, svaka svojom dužinom, dok se oko njega, u opsegu od oko tridesetak santimetara, širi otežali vonj davno zaboravljenog kupanja.

Na raščupanoj glavi, vodila se velika jutarnja bitka. Dah prevreo kao pekarski kvasac. S dna džepa crnim noktima peca zrno kikirikija. Šmrkne, pa se usekne rukavom.

Lagano i ritmično, pomera se zajedno sa svima u gustom tkanju nedeljnog reda. Na rame mu, neprimetno, sleće vinska mušica. Odsutan je. Izgleda kao da mu mislima leti leptir-kupusar.

MRKOLIKI redosnici gunđaju zbog smrada, ali čvrsto drže kotu. Ne odstupaju ni za pedalj. Znaju da ih na kraju čekaju pečenka u najavi i mrsno zadovoljenje.

Uto naglavačke banu gospođa koja ne mari za red.

- Pravac je na drugu stranu - uvređeno dobaci uglađeni čikica s repa.

- Pravac je jedan, dva su smera - promrmlja Pjerik i proturi šaku kroz zamišljeni razdeljak.

- Da li vas je neko nešto pitao? - sikće onaj s repa.

- Jeste, upravo vi - veli mirno čupa.

- Ko ste vi da mi držite slovo?! - breca se uredni.

- Pjerik - pokloni se neuredni učtivo.

- Vi se, izgleda, pravite pametni? - kipti pozadinska postura.

PROČITAJTE JOŠ - Zapisi iz Pariza: Francuskinje

- Pamet je mentalna osobina sačinjena od mogućnosti da se saznaje iskustveno i prilagođava na nepredviđene okolnosti, ne oslanjajući se na nasleđeni nagon - kontemplira junak dana.

- Niste vi čitavi - najednom splasne i stavlja tačku na svoj nastup smireni tip.

- Škola je čudo - vrti dalje glavom zapušteni lik.

Svejednako vonja.

- Nepismen je vaskoliki puk - ne da mu đavo mira.

Iz drugog džepa, viri mu musava brošura ili slovar.

Pa produži, onako, više za sebe:

- Inteligencija je sinonim za brzo snalaženje u apstraktnoj situaciji.

Ne razume ga svetina.

DOĐE i na njega red. Snalazeći se kako zna i ume, s onim iskrzanim sakoom, košuljom bez dugmadi i makazama skraćenim pantalonama, naruči šaku iznutrica, strpa ih u najlonsku kesu, okrenu se hitro na glatkoj potpetici i nestade brundajući trotoarom, prosipajući za sobom mušice i slova.