DVE osobe ubijene su u sredu u pucnjavi ispred sinagoge u kvartu Paulus, u nemačkom gradu Haleu, u saveznoj pokrajini Saksoniji-Anhalt. Jedna od žrtava nađena je na pločniku tridesetak metara od sinagoge. Dve osobe su teško povređene.

Policija je, nedugo potom, uhapsila jednog od najmanje dva napadača, koji su pobegli automobilom.

PROČITAJTE JOŠ - Izraelski predsednik šokiran "savetom" Jevrejima da ne stavljaju kapice

Napad se dogodio na najveći jevrejski praznik, dan pomirenja, Jom Kipur. U sredu je i ručna granata bačena na jevrejsko groblje.

U sinagogi se u trenutku napada nalazilo oko 80 vernika, a napadači su pokušali da prodru u bogomolju. Kako je policija precizirala, prva žrtva je poginula u rafalnom "rešetanju" lokala sa brzom hranom nedaleko od sinagoge, a druga je upucana kod jevrejskog groblja.

Policija je apelovala na građane da ostanu u svojim domovima, odnosno, na radnim mestima i naredila da se privremeno zatvori glavna železnička stanica u gradu sa oko 240.000 stanovnika. Jedna žena, koja je videla ceo napad, posvedočila je da je videla muškarca sa šlemom i u vojnoj jakni kako puca. Prema pisanju lista "Tagesšpigel", napadačev šlem bio je opskrbljen kamerom, pa se pretpostavlja da bi na društvenim mrežama možda mogao da osvane napad, koji je, po svoj prilici, snimljen.


Foto Twitter
AP foto

AP foto