OD STALNOG DOPISNIKA - MOSKVA

Ruski predsednik Vladimir Putin u ponedeljak je proslavio 67. rođendan. Po ustaljenom običaju rođendan je proveo u krugu najbližih ljudi bez pompe. Mnogi su mu poslali čestitke a kolege predsednici su mu i telefonom čestitali.

Dan uoči rođendana odmarao je u Sibiru u republici Tuvi zajedno sa jednim od najbližih saradnika i prijatelja ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Šojgu je rođen u Tuvi i lani je takođe vodio Putina i pokazivao mu prirodne lepote rodnog kraja. Lovili su ribu u Jeniseju. Iako su agencije javile samo da je Putin bio u sibirskoj tajgi u ponedeljak je predsednik republike Tuva sa ponosom objavio da je predsednik boravio kod njih i uživao u lepoti tog kraja.

Pročitajte još - Putin planira proslavu rođendana uz prijatelje i porodicu

Putin i Šojgu su brali pečurke i uživali u prirodi i lepotama reke Jenisej koju su posmatrali sa velike visine. Putina i njegovo društvo oduševila je netaknuta priroda i čist vazduh.

Foto Kremlj

Za razliku od sovjetskih rukovodioca čije su rođendane pretvarali u velike svečanosti na kojima su ih kitili odlikovanjima Putin je već na početku svog mandata 2.000 godine dao do znanja svom okruženju da rođendane smatra privatnim praznicima i da ne očekuje čestitke i poklone.

Zbog toga iz svih krajeva Rusije stižu samo čestitke a ne organizuju se raskošne priredbe.

Foto Tanjug/ AP


Što se tiče domaćih i stranih političara sve se svodi na telefonske pozive i čestitke. Od stranih državnika godinama su na Putinov rođendan dolazila samo dva strana političara sa kojima se on sprijateljio. To su bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i italijanski premijer Silvijo Berluskoni.

SLABO JE PEVAO

Nastavnica nemačkog jezika Vera Gurevič koja je bila razredni starešina Putinu u školi u Sankt Peterburgu se seća da je on kao dečak bio živahan i da je loše pevao. Interesantno je da su ga roditelji forsirali da svira harmoniku ali njega je mnogo više zanimao džudo. Putin je u više intervjua i sam govorio da je kao dečak bio vragolan.