ŠIROM Ukrajine u sredu su održani protesti protiv takozvane Štajnmajerove formule, dokumenta potpisanog u beloruskom gradu Minsku na sednici Kontakt -grupe o Donbasu. Ovo rešenje iz pera nekadašnjeg šefa nemačke diplomatije Frank-Valtera Štajnmajera, po kom je i dobilo ime, predviđa da se Donbasu, regionu u Ukrajini, dodeli specijalan status.

Hiljade demonstranata u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima zahtevalo je da se sporazum povuče i najavilo da će protiv odgovornih biti pokrenuta istraga, ukoliko dokument pod ruskim uslovima stupi na snagu. Oni su ogorčeni na svog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je podržao sporazum, a sa njim i izbore na teritoriji koju kontrolišu proruske snage. Prema rečima ukrajinskog lidera, dogovoreno je da se povuku trupe i tehnika iz naseljenih mesta Petrovsko i Zoloto.

Pročitajte još - Donbas između otopljavanja i zamrzavanja

- Ovo je dragocen korak na putu do regulisanja konflikta u Ukrajini - ocenio je član ruskog predsedničkog Saveta za međuetničke odnose Bogdan Bespalko. - Od presudnog je značaja i način uspostavljanja kontrole nad granicom istočne zone Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Zelenski nazvao je sporazum velikim korakom ka rešavanju petogodišnjeg sukoba pobunjenika i vladinih snaga, u kom je dosad život izgubilo više od 13.000 ljudi. On je, međutim, izbore u istočnoj Ukrajini uslovio uspostavljanjem kontrole nad granicom, dodajući da ta kontrola mora biti u rukama Kijeva.

- "Štajnmajerova formula" mora da bude deo novog zakona o specijalnom statusu, koji najpre treba da bude usvojen u parlamentu pre kraja godine - kazao je Zelenski.


Vladimir Zelenski Foto EPA

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je u sredu sadašnju vladu da je izdala interese zemlje potpisivanjem sporazuma s proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini. Porošenko, koji je ranije ove godine ubedljivo izgubio izbore od komičara Zelenskog, novinarima je rekao da je sporazum sa pobunjenicima, zapravo, poklon Rusiji.

Pročitajte još - Donbas vruća tema dvojice predsednika

Kako je upozorio Porošenko, Ukrajina nije dobila nikakve garancije da će povratiti kontrolu nad celom svojom granicom s Rusijom, a istovremeno se obavezala na održavanje lokalnih izbora u području nad kojim nema vlast.

"DžEVELIN" IDE U KIJEV

AMERIČKI Kongres i Stejt department dali su preliminarno odobrenje za prodaju protivtenkovskih projektila "dževelin", vrednih 39 miliona dolara Ukrajini, kao pomoć u borbi protiv proruskih pobunjenika. Ukrajina je projektile tražila ranije ove godine. Oni nisu deo pomoći čiju je isporuku predsednik SAD Donald Tramp odložio pre nekoliko meseci.