PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

BIVŠEM francuskom predsedniku Žaku Širaku, koji je preminuo u četvrtak, Francuzi su u nedelju odali počasti u Vojno-memorijalnom centru Invalidi, u kome je sahranjen i Napoleon. Vrata Invalida bila su otvorena u 14 sati, a bilo je ljudi koji su još od pet ujutru čekali u dugom redu, i pored jake kiše koja je u nedelju u Parizu padala gotovo čitavog dana. Kovčeg s posmrtnim ostacima bivšeg predsednika nalazio se na ulazu u katedralu Sen Luj u Invalidima.

Širak je bio mnogo manje popularan dok je obavljao predsedničku funkciju, nego kasnije, kada su na videlo izašle i neke njegove vanpolitičke aktivnosti, kao što su pasija prema dobroj hrani, piću, humoru i ženama. Njegovi saradnici isticali su Širakovu omiljenu maksimu, koja je glasila: "Ako činite sebi zadovoljstvo, učinite to do kraja".

U nedelju su tokom ceremonije puštani i njegovi najznačajniji govori koji se odnose na unutrašnje političke prilike, ali i na primitivnu umetnost kojoj je bio privržen ili na očuvanje klime. Prisutnima su bili podeljeni primerci knjige sa njegovim citatima.

PROČITAJTE JOŠ - ODLAZAK BULDOŽERA PETE REPUBLIKE: Umro Žak Širak