KONTROVERZNI telefonski razgovor između američkog predsednika Donalda Trampa i Volodimira Zelenskog, predsednika Ukrajine, objavljen je dan pošto su demokrate u Kongresu pokrenule postupak za opoziv predsednika SAD.

Pročitajte još: ISTINA O „UKRAJINAGEJTU“: Zašto Trampa pokušavaju da izbace iz Bele kuće

Transkript sadrži delove koji predstavljaju navodni "krunski dokaz" demokrata da je Tramp pokušavao da pritiskom na ukrajinskog predsednika zloupotrebi položaj i pokrene istragu protiv mogućeg protivkandidata na predsedničkim izborima, Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Tokom razgovora, Tramp pominje istragu koju je protiv ukrajinske gasne kompanije, u čijem je upravnom odboru sedeo Bajdenov sin, vodio tamošnji tužilac.

Pročitajte još: Trampu prete opozivom zbog "Ukrajinskog skandala"

"Mnogo je priče o Bajdenovom sinu, kao i da je Bajden zaustavio istragu, i mnogo ljudi želi da sazna više o tome, tako da bi bilo sjajno ukoliko možete da učinite bilo šta sa glavnim tužiocem", navodi se u Transkriptu razgovora Trampa i Zelenskog.

Tramp je, takođe, rekao i da se "Bajden hvali unaokolo kako je zaustavio istragu".

"Probajte da to ispitate, jer mi zvuči užasno", navodi se u transkriptu.

Suštinski, demokrate okrivljuju Trampa da je pomoć Ukrajini od oko 400 miliona dolara zamrznuo kako bi izdejstvovao istragu protiv Bajdena i njegovog sina. Pomoć je u međuvremenu uplaćena na ukrajinske račune, a američki predsednik je odbacio optužbe da je ucenjivao Zelenskog.

I ukrajinski predsednik je, u međuvremenu, odbacio spekulacije da ga je Tramp ucenjivao.

"Niko ne može da izvrši pritisak na mene, jer sam predsednik nezavisne države", rekao je Zelenski u Njujorku.


(rts.rs)