Najmanje 37 osoba, među kojima ima i dece, poginulo je u zemljotresu jačine 5,8 stepeni koji je u utorak pogodio pakistanski deo Kašmira, saopštili su danas lokalni zvaničnici. AP prenosi da je više od 700 ljudi povređeno.

Strahujući od naknadnih potresa posle jučerašnjeg zemljotresa, mnogi stanovnici su noć proveli napolju.

Najviše je pogođena oblast Mirpur, gde je oštećeno na hiljade kuća i zgrada. U zemljotresu je uništeno više objekata i tri mosta.

Međutim, prema rečima lokalnog policijskog zvaničnika Sardara Gulfaraza Kana, situacija se, nakon naknadnog potresa tokom noći, polako vraća u normalu i smanjuje se panika među ljudima.

Zemljotres je uništio mnoge kuće, prodavnice i puteve u oblasti između gradova Dželam i Mirupu na severu Pakistana, a Kan kaže da je veći deo štete pričinjen u selima gde su se srušile stare kuće, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ - Zemljotres pogodio Pakistan, 22 poginulih, 300 povređenih

Fotografije i video snimci lokalnih medija pokazuju na desetine urušenih zgrada i kuća, pukotine na putovima dovoljno velike da progutaju automobile u mestu Mirpur, gradu na pakistanskoj strani Kašmira, prenose agencije.

Epicentar zemljotresa bio je 23 kilometra severno od Dželama, oko 120 kilometara od prestonice Islamabada na relativno maloj dubini od 10 kilometara, saopštio je ranije američki Geološki zavod.

U ugrožena područja poslati su vojnici s vazduhoplovnim i medicinskim timovima za podršku i ćebad, šatori i kuhinjska oprema.


Premijer Imran Kan izrazio je duboku zabrinutost zbog oštećenja uzrokovanih zemljotresom i usmerio je sva odeljenja da pruže odmah pomoć, navela je pakistanska vlada na Tviteru.