BANKROT britanske kompanije za organizovanje putovanja "Tomas Kuk" posle neuspelih pregovora o finansijskom spasavanju preduzeća starog 178 godina, izazvao je cunami na svetskoj mapi turizma. Preko noći bez posla su ostale desetine hiljada ljudi, još više turista je ostalo "zarobljeno" negde po svetu.

Pročitajte još:Japan: Više od 400 letova otkazano zbog tajfuna (VIDEO)

Oko 22.000 zaposlenih u ovoj kompaniji je stečajem ostalo bez posla, dok su vlasti primorane da se brinu o 600.000 turista u svetu, organizuju čarter- -letove za povratak, ali i kompenzaciju klijentima. Sve rezervacije s grupom "Tomas Kuk" koja je upravljala hotelima, odmaralištima i avio-kompanijama za 19 miliona ljudi godišnje u 16 zemalja, sada su – otkazane.

Pročitajte još: OGROMAN SKANDAL NA POMOLU: Erbas odavao vojne tajne?

Finansijske teškoće su počele pre nekoliko godina zbog sve veće konkurencije, ali su se ubrzale u avgustu. "Tomas Kuk" je uspeo da osigura spasilački ugovor vredan 900 miliona funti koji je vodila njegova najveća kineska kompanija "Fosun", ali ne i da odgovori zahtevu njegovih banaka i prikupi dodatnih 200 miliona funti za finansiranje u vanrednim situacijama. To je dovelo posao u pitanje. Propast je dodatno ubrzala zabrinutost klijenata zbog neizvesnosti oko "bregzita".

Najviše turista ostalo je "zarobljeno" u Evropi, ali i u Centralnoj Americi, SAD, Turskoj i Severnoj Africi.

U Hrvatskoj, u Dubrovniku je zarobljeno 190 putnika "Tomasa Kuka", ali je najdramatičnija situacija u Grčkoj, gde je oko 50.000 turista, uglavnom na ostrvima Zakintos, Kos, Krf, Skijatos i Krit. Šef grčke hotelske federacije Grigoris Tasios kaže da je kolaps "Tomasa Kuka" veliki udarac za hotelijere, pošto mnogi aranžmani za odmor nisu unapred plaćeni.

Foto AP Turisti u Antaliji u Turskoj


- Situacija je prilično teška. Ona ne pogađa samo britanske turiste, već i ljude iz drugih država - rekao je Tasios i dodao je da će se hotelijeri obratiti sudovima kako bi pokušali da naplate novac koji im duguje "Tomas Kuk".

Propast ove britanske kompanije mogla bi da ostavi dobavljače goriva "praznih džepova" i prisili stotine turističkih agencija u Britaniji da stave katanac na bravu. Podagenti u Indiji, Kini, Nemačkoj i nordijskim zemljama zasada ostaju da rade, jer zakonski nisu pod britanskom jurisdikcijom. Ipak, oni dele neke usluge, kao što su 35 aviona "Tomasa Kuka", tako da će i oni biti izloženi rizicima.

Foto AP Avioni ostali na aerodromima


ZA SRBIJU BEZ VEĆIH POTRESA

TUROPERATERU "Tomasu Kuku" Srbija nije bila mnogo zanimljivo područje poslovanja. Možda je neko od naših turista otišao individualno preko njih negde, ali još ne postoje te informacije, objasnio je za "Novosti" Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

- Zbog njihovog propadanja sigurno će doći do pada poverenja u turističke agencije - ocenjuje Seničić. - Kada je reč o tome kako će se to odraziti na naše putnike, možemo reći da je sve još neizvesno. Može doći do pojeftinjenja aranžmana, jer je sigurno da će se pojaviti veliki broj praznih kreveta po hotelima. Ali, s druge strane, isto tako hotelijeri, koji su prilično oštećeni, jer će im mnogi aranžmani ostati nenaplaćeni, mogu podići cene ili tražiti plaćanje unapred. J. Su.