BRISEL

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


NOVI sastav Evropske komisije još nije ni počeo da radi, a predsednica Ursula fon der Lajen već ima problem kako da usaglasi različite temperamente i izbori se sa napetostima u vrhu.

Nisu zadovoljni njeni najbliži saradnici, Holanđanin Frans Timermans i Dankinja Margret Vestager. Rivalitet je i mogao da se očekuje, imajući u vidu način na koji je Fon der Lajenova izabrana, zanemarivanjem principa "špicenkandidata".

Pročitajte još: Mađaru Tročanjiju resor proširenja

Naime, i Timermans i Vestagerova su bili ozbiljni kandidati ispred svojih političkih partija, a apetiti su im naročito porasli kada je otpao "prirodni" kandidat narodnjaka Manfred Veber. Na njegovo mesto je, dogovorom Pariza i Berlina, postavljena nova predsednica EK.

Kao što je poznato, Timermans i Vestagerova su imenovani za izvršne potpredsednike i sada treba da rade u istom timu sa Ursulom fon der Lajen. Timermans, kao socijalista, i Vestagerova, kao liberalka, računali su da će sami činiti blok protiv Fon der Lajenove, ali je ona, neočekivano, dodelila još jednu ovakvu funkciju Letoncu Vladisu Dombrovskisu, takođe iz narodnjačkog bloka, čime je dobila saveznika za važne odluke.

To je izazvalo ljutnju Timermansa, jer tako, izgleda, nije ispoštovan prvobitni dogovor oko preraspodele rukovodećih mesta. Po njemu je, navodno, trebalo da postoje samo dva izvršna potpredsednika.

Pročitajte još: Ursula fon der Lajen na čelu evropske vlade

Tu zamešateljstvima nije kraj. Iako je u ravni s Timermansom i Dombrovskisom, i mada je zadovoljna resorom, Vestagerova ipak nije propustila priliku da skrene pažnju da je Timermans u hijerarhiji iznad nje, što, takođe, nije bio deo prvobitnog plana. Ta Timermansova prednost, međutim, trenutno može da se shvati jedino iz vizuelne sheme prilikom predstaljanja novog tima, jer se njegova slika pojavila odmah ispod Fon der Lajenove.

I HRVATICA U IGRI

PREDSEDNICA će, takođe, imati i podršku "običnih" potpredsednika, među kojima je i Hrvatica Dubravka Šuica (na slici), takođe iz narodnjačkog tabora. Naime, iza predsednice i tri izvršna potpredsednika, dolazi još pet potpredsednika, među kojima je dvoje narodnjaka, dvoje socijademokrata i jedna liberalka. Kada se sve sabere, rezultat u širem vrhu su četiri narodnjaka naspram troje socijalista i dvoje liberala, što Fon der Lajenovoj omogućuje da lakše upravlja.

JUNKER: GRANICA S IRSKOM

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da će granične kontrole biti postavljene na irskoj granici ako Velika Britanija napusti EU bez sporazuma o istupanju. Junker je za Skaj njuz rekao da EU mora da obezbedi zaštitu interesa EU i jedinstvenog tržišta. Očuvanje trenutnog statusa granice između Irske, članice EU, i britanske Severne Irske jedno je od najkomplikovanijih pitanja u razgovorima o "bregzitu".