Lideri Rusije, Turske i Irana, Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan i Hasan Rohani, saopštili su u Ankari da su se saglasili da bude formiran odbor za izradu novog ustava Sirije, kao deo političkog rešenja za završetak devetogodišnjeg građanskog rata u toj zemlji.

Pročitajte još:
ASADU IDLIB, ERDOGANU SLADOLED: Putinovo “tajno oružje” koje je slomilo pohod na Damask

Erdogan je posle trilateralnog sastanka izjavio da su prevaziđene poslednje prepreke za formiranje odbora, preneo je sinoć AP.

Putin je rekao da su se sve strane saglasile o tome da u odboru budu provladini, opozicioni i nezavisni predstavnici, čime bi bio otvoren put za brze razgovore u Ženevi.

Rohani je izrazio nadu da će u Siriji biti održani izbori 2020. ili 2021. godine.

Pročitajte još:
PUTIN, ERDOGAN I ROHANI: Mirno rešenje — jedini put za Siriju, deljenje nedopustivo

Lideri su se dogovorili i o de-eskalaciji nestabilne situacije u Idlibu, poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji, kao i o borbi protiv ekstremista i zaštiti civila.

Erdogan je ponovio zahtev za formiranje "zone bezbednosti" u sevoroistočnom delu Sirije uz granicu sa Turskom, gde su već uspostavljene zajedničke američko-turske patrole i zapretio.

Turska želi uspostavljanje "tampon-zone" na svojoj granici koje bi bila raščišćena od sirijskih Kurda koje podržavaju SAD, a koje Ankara smatra teroristima, optužujući ih da imaju veze sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Ankara se takođe zalaže za to da raseljeni Sirijci budu razmešteni u zonama pod turskom kontrolom duž severne Sirije, a Erdogan je nagovestio da bi ta zona mogla da bude proširena do gradova Raka i Deir el-Zor.

Rohani je pozvao napovlačenje američkih trupa i poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije, ističući da bi Sirijcima trebalo da bude obezbeđeno da se vrate u svoje domove, a ne da se premeštaju u "zonu bezbednosti".

Jučerašnji susret bio je treći trilateralni sastanak Turske, Rusije i Irana o Siriji.