Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da će rezultati današnjih parlamentarnih izbora biti "tesni".


Netanjahu je glasao jutros u Jerusalimu zajedno sa svojom suprugom Sarom.


On teži da četvrti put uzastopno a peti put ukupno, postane premijer u vreme kada mu prete optužnice za korupciju.


Glavni rival mu je penzionisani komandant vojske Beni Ganc, čiji je savez partija centra po ispitivanjima javnog mnjenja rame uz rame sa Netanjahuovim konzervativnim Likudom.


Međutim, ni jednoj od tih stranka neće biti lako da obrazuje većinsku koaliciju sa manjim partijama, konstatuje AP.


Netanjahu poriče sve optužbe, osuđujući policiju, tužioce i medije za "lov na veštice" ne bi li ga zbacili sa vlasti.


Ako bude optužen biće pod velikim pritiskom da se povuče čak i ako pobedi na izborima, konstatuje AP.


U Izrealu su jutros otvorena biračka mesta na ponovljenim parlamentarnim izborima, koji bi trebalo da odluče da li će dugogodišnji premijer Benjamin Netanjahu ostati na toj funkciji.

Netanjahu je na izborima u aprilu pretrpeo jedan od najvećih poraza u karijeri kada nije uspeo da sastavi novu vladu, te se potom odlučio za nove izbore.

Nikada u istoriji Izraela izbori nisu održani dva puta u jednoj godini.

Pročitajte još: Netanjahu: U Londonu sam se sastao sa Borisom Jeljcinom!

Poslednje ankete ukazuju na još jednu tesnu utakmicu između Likuda i centrističkog saveza Plavih i belih, koji vodi bivši vojni zapovednik Beni Ganc.

Izraelsko biračko telo je duboko podeljeno po verskim, etničkim i ideološkim linijama, a fragmentirani parlamentarni sistem čini pravljenje koalicije "škakljivim poslom", navodi američka agencija AP.U aprilu je delovalo kao da će premijer Benjamin Netanjahu imati jasan put ka vlasti s desničarskim Likudom i tradicionalnim jevrejskim ultrapravoslavnim i nacionalističkim saveznicima koji su mu osigurali većinu u parlamentu koji ima 120 mesta.

Pročitajte još: Izraelske lutke čuvaju granicu sa Libanom?

Ali, kako agencija prenosi, kada se "tvrdoglava" stranka Avigdora Libermana Jisrael Bejtenu usprotivila prekomernom uticaju verskih stranaka, Netanjahu je ostao sa samo 60 pristalica, odnosno falila mu je jedna za većinu.

Umesto da dozvoli drugom kandidatu šansu da formira vladu, Netanjahu je raspustio parlament i sazvao još jedne vanredne izbore.Ispitivanja javnog mnjenja ponovo pokazuju da njegov glavni protivkandidat, centristička Plava i bela stranka veoma blizu.

Obe stranke bi mogle da se bore za formiranje većinske koalicije sa svojim manjim saveznicima.

Zajednička vlada dve najveće partije bila bi najracionalniji izlaz iz ove situacije, ocenjuje AP, ali Plavi i beli su se zarekli da neće sarađivati sa Netanjahuom zbog optužbi za korpuciju sa kojima se premijer suočava.

Ne očekuje se, međutim, da Netanjahu sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela, pristane da sedi u vladi koju neko drugi predvodi, konstatuje AP.

Netanjahu se, uoči izbora, zarekao da će anektirati "sva naselja na Zapadnoj obali", uključujući i enklavu koja se nalazi duboko u palestinskoj teritoriji.