Francuska železnička kompanija TSO proglašena je odgovornom za smrt radnika koji je preminuo od srčanog udara tokom seksualnog odnosa sa nepoznatom ženskom osobom na službenom putu.

Sud u Parizu je njegovu smrt proglasio smrću na radnom mestu, odnosno povredom na radu i na osnovu toga njegova porodica je dobila pravo na odštetu.

Iako je kompanija tvrdila da radnik nije izvršavao profesionalne dužnosti kad je u hotelsku sobu doveo nepoznatu ženu, prema francuskom zakonu, poslodavac je odgovoran za svaku nesreću koja se dogodi na poslovnom putovanju, objasnio je sudija.

Pročitajte još - Srce otkazalo tokom seksa sa ljubavnicom

Muškarac, koji je nazvan samo kao Ksavije Iks, radio je kao inženjer za železničku kompaniju TSO nedaleko od Pariza. Umro je 2013. godine u hotelu tokom službenog puta u centralnoj Francuskoj zbog, kako je poslodavac to opisao, „vanbračne veze sa potpunom nepoznatom ženskom osobom”, piše Bi-Bi-Si.

Kompanija je pokušala da ospori odluku koju je podržalo nacionalno zdravstveno osiguranje da smrt smatra nesrećom na radnom mestu, a iz osiguranja su se branili tvrdnjom da je seksualna aktivnost normalna „poput tuširanja ili obroka”.

U svojoj presudi pariski apelacioni sud je podržao ovo gledište. Zaposleni na službenom putu imaju pravo na socijalnu zaštitu nezavisno od okolnosti, odlučio je sud.