PARIZ: OD STALNOG DOPISNIKA

VEST da su bista nacističkog vođe Adolfa Hitlera, visoka 35 santimetara i zastava Trećeg rajha dimenzija dva sa tri metra, pronađeni u podzemnim skladištima ispod francuskog Senata u Luksemburškoj palati, izazvala je veliko interesovanje i nevericu francuske javnosti.

Predsedinik senata Žerar Larše je poručio da nije znao za to, ali i podsetio da su okupatori tokom Drugog svetskog rata bili u ovoj zgradi. Larše je zatražio detaljan popis predmeta koji se nalaze u skladištu Senata. Istovremeno je poručio da niko ništa nije krio i da su podzemne prostorije ispod Senata već posećivale brojne televizijske i novinske ekipe.

PROČITAJTE JOŠ - Dela koja su ukrali nacisti čekaju vlasnike

"Mond" je otkrio da je za postojanje ovih predmeta znao samo mali broj ljudi i da su ih gledali i pokazivali kao kuriozitet i iz znatiželje. Neverovatno je da su neki od njih donedavno radili za radnim stolovima sa oznakama Trećeg rajha.

Tokom Drugog svetskog rata, u Luksemburškoj palati se između ostalog nalazio i generalštab "Luftvafea" za ceo zapadni front, dok je ispod Luksemburškog parka uz Senat bio izgrađen podzemni bunker koji i danas postoji. U njemu se nalazi skladište, gde su nađeni ovi predmeti.

PROČITAJTE JOŠ -  Šta su nacisti odneli iz Srbije, ne zna se ni danas

Jedan francuski poslanik je brže-bolje zatražio i od predsednika Nacionalne skupštine Rišara Ferana da izvrši sličnu proveru, ali je posle celodnevne pretrage obavešten da se ništa slično ne nalazi u njihovom podrumu.

Predsednik skupštine je saopštio da je, posle detaljne provere, utvrđeno da se nijedan predmet ili amblem sličnog porekla ne nalaze u skupštinskoj kolekciji, niti u službi biblioteke ili arhive, kao ni u rezervi službe za baštinu.

Rišar Feran je naglasio da je pronađeno nekoliko dokumenata koji omogućuju da se zna šta se tokom okupacije događalo u Burbonskoj palati, gde se nalazi francuska skupština, među kojima su jedan propagandni film i podaci o mladim pripadnicima pokreta otpora koji su streljani. Precizirano je da je ovaj film već emitovan u javnosti, kao i da to služi da bi se saznalo o zločinima nacista.