Evropa će biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na zapadnom Balkanu postanu članice Evropske unije, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.


Izjava nemačke kancelarke, kako prenosi evropsko izdanje portala Politiko, predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Berlina proširenju Evropske unije, što je nepopularna ideja među nekim članicama EU i mnogim biračima u zapadnoj Evropi.


Merkel je govorila u Mađarskoj, na obeležavanju 30. godišnjice takozvanog "Panevropskog piknika" - simboličnog događaja koji je doveo do masovnog egzodusa stanovnika Istočne Nemačke na Zapad, konačnog pada Gvozdene zavese i približavanja zapadne i istočne Evrope.


PROČITAJTE JOŠ - Orban i Merkel obeležili 30 godina od pada "Gvozdene zavese"


Međutim, kancelarka je naglasila da evropsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se celi zapadni Balkan ne pridruži Evropskoj uniji.


"Ako posmatrate stvari geostrateški i takođe pogledate mapu, videćete da će Evropa biti istinski ujedinjena samo sa državama zapadnog Balkana", rekla je Merkel novinarima u mađarskom gradu Šopronu, prenosi Glas Amerike.