LIDERI Mađarske i Nemačke, Viktor Orban i Angela Merkel zakopali su "ratne sekire" kako bi obeležili 30. godišnjicu "Panevropskog piknika" na granici Austrije i Mađarske za koji se smatra da je pomogao i padu Berlinskog zida. Na ceremoniji u zapadnom mađarskom gradu Šopronu, Orban i Merkelova su ukazali na zajedničku istoriju i evropske vrednosti koje dele, ali to, ipak, nije prikrilo nove "zavese" koje su, u međuvremenu, prekrile Stari kontinent.

Merkelova je odala priznanje Mađarskoj zbog istorijske uloge u ujedinjenju Nemačke, ali i Evrope. Orban, jedan od najžešćih kritičara politike otvaranja vrata Merkelove azilantima, pohvalio je kancelarku, čija zemlja ima bliske ekonomske odnose sa Mađarskom.

- Mi, Nemci, sa velikom zahvalnošću sećamo se doprinosa Mađarske u prevazilaženju podeljene Evrope i doprinosa Mađarske u ostvarivanju ponovnog ujedinjenja Nemačke - rekla je Merkelova tokom službe u crkvi u Šopronu.

Pročitajte još - Orban: Evropi potrebni lideri koji su protiv imigracije

Bio je to ključni trenutak koji je najavio značajne promene u, tada ideološki podeljenoj, Evropi.

- Ujedinjenje Evrope i prevazilaženje Hladnog rata je dovelo do novog partnerstva sa zemljama srednje i istočne Evrope, sa kojima danas zajedno možemo da živimo u EU i NATO - istakla je Merkelova.

Tri decenije kasnije, međutim, Evropa je suočena s novim izazovima. Propast američko-ruskog sporazuma o raketama srednjeg dometa, Evropu vraća u novi model hladnog rata. "Bregzit" parališe Veliku Britaniju i ostatak EU, Francuska je uzburkana na unutrašnjem planu, dok, kako konstatuju nemački mediji, "Nemačka među mnogima u NATO u bezbednosnom smislu važi za bolesnika Evrope".

Bezbednosni interes Starog kontinenta, međutim, nije se promenio ni za jotu. Ključno pitanje za sve je kako ne postati teren za odmeravanje snaga velesila.