KINA je pokrenula vojne trupe ka Hongkongu u nepreglednoj koloni oklopnih vozila i kamiona koji su se u utorak kretali putem ka Šenženu, udaljenom 25 kilometara od grada u kojem već bezmalo tri meseca traju protesti.

Zvanični Peking tvrdi da veliki manevri vojske i jedinica obaveštajnih službi ni na koji način nisu povezane sa uličnim neredima ali je službeni list Komunističke partije Kine "Pipl dejli" objavio na društvenim mrežama da je "Narodna oružana policija u Šenženu spremna da spreči nerede, uznemiravanja, veliko nasilje i zločin i pitanja socijalnog osiguranja u vezi s terorizmom".

Istovremeno, u kineskom izdanju "Global tajmsa" u utorak ujutru je objavljena vest da "ukoliko hongkonški demonstranti ne mogu da pročitaju signal o naoružanoj policiji koja se okuplja u Šenženu, odnosno ne žele da ga protumače kako treba, onda sasvim sigurno traže samouništenje".

Utorak je bio drugi uzastopni dan obustave vazdušnog saobraćaja na aerodromu u Hongkongu, jednom od najprometnijih čvorišta na svetu, za koju su odgovorni demonstranti. U međuvremenu, protesti su se prelili i na železničku stanicu u Hongkongu, što je dovelo do potpunog kolapsa u saobraćaju. Svetski mediji ocenjuju da je situacija više nego alarmantna.

Kineska vlada kaže da su protesti "opasno blizu terorizmu koji predstavlja egzistencijalnu pretnju građanima te teritorije". Protesti u Hongkongu koji traju više od devet nedelja, u poslednje vreme su i nasilni. Demonstranti blokiraju puteve, bacaju cigle, jaja i Molotovljeve koktele na policijske stanice.


Foto AP Demonstranti iu utorak zatvorili aerodrom

I šefica hongkonške vlade Keri Lam uputila je upozorenje demionstrantima rekavši da je situacija "dostigla opasan nivo i da nasilje tokom protesta može sve gurnuti na put bez povratka". Ona je rekla da dijalog može da počne jedino kada nasilje prestane i navela da "policija na protestima koristi najmanji nivo sile u teškim okolnostima".

ZAHTEV IZ UJEDINjENIH NACIJA

Generalna sekretarka UN za ljudska prava Mišel Bašle zatražila je nezavisnu istragu prilika u Hongkongu zbog sumnje na policijsku brutalnost prema učesnicima protesta u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.
Vojni kamioni u Šenženu