AERODROM u Hongkongu otkazao je sve letove za koje putnici nisu prijavljeni do popodnevnih sati po lokalnom vremenu, a razlog je četvrti uzastopni dan antivladinih demonstracija u ovoj vazdušnoj luci koji je u petak dobio podršku dolaskom istomišnjenika sa gradskih ulica. Avionima koji su već krenuli ka Hongkongu biće omogućeno sletanje.

Saobraćaj na putevima ka aerodromu je bio zakrčen, a na aerodromski parking "ni igla nije mogla da padne".


PROČITAJTE JOŠ - „OPROSTITE NA NEPRIJATNOSTI”: Demonstranti u Hongkongu dele flajere turistima na aerodromu

Dolazak više hiljada demonstranata u jedan od najprometnijih aerodroma na svetu bio je rezultat ogorčenosti učesnika protesta zbog brutalnosti kojom je ih policija tretirala tokom vikenda. Nadirući u aerodromsko zdanje oni su vikali da "policija treba da vrati oko", aludirajući na oštećenje vida koje je pretrpeo jedan demonstrant. Sa istom, opominjućom namerom, mnogi su nosili povez preko jednog oka. Pripadnici snaga bezbednosti su u nedelju uveče bacili suzavac na železničku stanicu i na demonstrante u nekoliko naselja širom Hongkonga.

Građani Hongkonga protestuju od početka juna zbog, u međuvremenu suspendovanog, predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici zakona ističu da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanih i u momentu ponovnog vraćanja u okrilje Kine, pod devizom "jedna zemlja dva sistema".

Biro kineskih vlasti za Hongkong i Makao, izdao je, povodom situacije koja eskalira, saopštenje u kome se ističe da "u Hongkongu postoji očigledna podrška terorizmu, koja predstavlja egzistencijalnu pretnju stanovništvu tog grada" te da stoga, "svako mora da snosi posledice svojih dela, a da prema nasilnom kriminalu neće biti milosti".

Posle protesta tokom oba dana minulog vikenda, policijske snage izašle su u petak oklopnim vozilima i vodenim topovima na ulice i na ovaj međunarodni aerodrom. Svetski mediji ističu da je karakter protesta prodemokratski i listom se svrstavaju na stranu Hongkonga, a protiv kineske vlade.

PROMETNO

VAZDUŠNU luku u Honkongu poseti godišnje oko 75 miliona putnika i za 12 meseci ima 428.000 poletanja i sletanja. Otvoren je 1998. godine i danas njegove usluge koristi više od 120 avio-kompanija. Sa aerodroma se može odleteti na 220 destinacija.

ZAHTEVI

PROTESTI u Hongkongu traju već devet nedelja, ali kraj nije na vidiku. Protestni pokret, pored ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima, kao i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.