AMERIČKI predsednik Donald Tramp izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama zbog pitanja koja je postavljao tokom razgovara sa dobitnicom Nobelove nagrade, jezidskom aktivistkinjom Nadijom Murad iz Iraka.

Pročitajte još: Tramp rekao da voli Borisa Džonsona

Nadija Murad je preživela seksualno ropstvo Islamske države. Islamski ekstremisti su je mučili i silovali, a nakon bekstva iz zarobljeništva postala je lice kampanje za oslobađanje Jezida.

Muradova je u svom obraćanju Trampu rekla da, uprkos tome što je ID otišao iz Iraka, kurdske i iračke vlasti još uvek ratuju oko kontrole nad područjem gde su živeli Jezidi i pozvala ga je da interveniše.

Pročitajte još: Tramp: Uništen iranski dron u Ormuskom moreuzu

- Vi možete rešiti naš problem danas - rekla je Muradova. - Sada nema Islamske države, ali mi se ne možemo vratiti jer se kurdska i iračka vlast međusobno bore oko toga ko će kontrolisati to područje. I mi se ne možemo vratiti ako ne možemo da zaštitimo svoje dostojanstvo, svoje porodice.

- Ali Islamska država je otišla - reagovao je kratko Tramp na ovo izlaganje Muradove.

Nobelovka mu je rekla i da je ID ubio njenu mamu i šestoro braće.

Tramp je na to pitao: - Gde su oni sada?

Muradova je odgovorila: - Ubili su ih. Nalaze se u masovnim grobnicama u Sinjaru.

Ali ni to nije bilo sve. Tramp je dobitnicu Nobelove nagrade pitao i zašto je dobila Nobelovu nagradu.

- Zato što, nakon što se ovo sve dogodilo, nisam odustala - rekla je ona. - Pobrinula sam se da svi saznaju da je ID silovao na hiljade jezidskih žena. To je bio prvi put da je neka žena iz Iraka izašla i progovorila o tome šta se dogodilo.

- Stvarno? - upitao je začuđeno Tramp. - To je prvi put?

- To je prvi put - odgovorila je ona.

- Znači, ti si pobegla? - opet je pitao Tramp.

- Da, ali ja još uvek nemam svoju slobodu jer nijedan pripadnik Islamske države nije došao pred sud - rekla je Muradova.