MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

PAPA Franja je kritikovao ukrajinske unijate tj. grkokatolike i njihovo rukovodstvo jer ne shvataju da treba da smiruju situaciju na istoku Ukrajine, a ne da učestvuju u građanskom ratu.

Ta kritika se pre svega odnosila na vrhovnog episkopa Stanislava Ševčuka koji je nedavno, posle predsednika Putina, došao na višednevno "savetovanje" u Vatikan. Ševčuk je minulih dana kazao da Ukrajini nije potreban mir po svaku cenu pa je papa Franja smatrao da mora da ga upozori da stiša svoju militantnu retoriku i više razmišlja o molitvama nego o neprijateljstvu. Kategorički mu je rekao da se Vatikan ne slaže sa militantnim idejama nacionalista.

Papa je jasno poručio onim ratobornim unijatima tj. grkokatolicima i katolicima u Ukrajini da ne računaju na podršku Vatikana koji se zalaže za mir među hrišćanima. Papa Franjo je ponovio ono što bi unijati i katolici u Ukrajini morali da znaju - da u Donbasu ratuju braća, Ukrajinci protiv Ukrajinaca.

Da se papa Franja zaista zalaže za mir u Donbasu se vidi iz teksta na sajtu Vatikana u kome se podseća da je poginulo 10.000 ljudi i oko dva miliona je otišlo u izbeglištvo.

Pročitajte još - Papa i Putin za mir u Ukrajini

Ali poglavar unijata u Ukrajini Svjatoslav Ševčuk je stigao u Vatikan sa još jednom željom, on hoće da čuje kakav je stav pape Franje da se grkokatolicima u Ukrajini dozvoli da oni formiraju svoju patrijaršiju. Svatoslav Ševčuk objašnjava da je to u skladu sa njihovom tradicijom. A papa bi kao i do sada blagoslovio grkokatoličke mitropolite u Ukrajini i oni bi se i dalje potčinjavali Vatikanu.

Da podsetimo unijati tj.grkotalici imaju pravoslavne obrede ali im je papa glavni poglavar. Ukrajinska grkokatolička crkva ima 3.818 crkava, 42 episkopa i 3.405 sveštenika. A vrhovni episkop u Ukrajini je katolički student Svatoslav Ševčuk kojeg je blagoslovio Papa.

Dobro upućeni tvrde da Ukrajinski unijati već odavno postavljaju pitanje papi hoće li im dozvoliti da i oni imaju patrijarha. Inače, poglavari ukrajinskih unijata sebe nazivaju patrijarsima i to ne samo sadašnji vrhovni episkop Svjatoslav Ševčuk već je tako bilo i u vreme njegovog predhodnika,sada pokojnog Ljubomira Guzar.

Pitanje hoće li unijati dobiti dozvolu pape da imaju svog patrijarha zanimljivo je tim više što raskolnička pravoslavna crkva koja je dobila tomos od Carigradskog patrijarha Vartolomeja nije dobila pravo da ima svog patrijarha već njome rukovodi mitropolit kijevski Epifanije. Maksimum koji su dobili raskolnici u Ukrajini je titula počasnog patrijarha Filareta kome je 90 godina ali on sada vodi rat jer smatra da ih je prevario carigradski patrijarh u saradnji sa bivšim predsednikom Porošenkom.

Ukrajinski unijati su bili jako aktivni u vreme rušenja predsednika Viktora Janukoviča 2014 godine. Unijati i katolici iz zapadne Ukrajine su bili među najratobornijima na Majdanu u Kijevu. Ali što je vreme više prolazilo taj njihov radikalizam je sve više gubio nekadašnje pristalice jer je narod shvatio da je još jednom prevaren. Političari su se borili za svoje fotelje a ne da narod bolje živi.