ŠEF nemačke diplomatije Hajko Mas predložio je okupljanje država spremnih da pomognu u rešavanju migrantskog problema.

Prema njegovom mišljenju, ne može se više računati na to da će se sve članice EU angažovati, budući da zemlje poput Mađarske i Poljske ne žele da prime nijednog migranta, dok Italija odbija da ih prima sama. Berlin ima novu ideju: da države voljne da pomognu naprave neku vrstu koalicije.

Pročitajte još: Nemačka: Migranti gađali policiju kamenjem (VIDEO)

Mas, inače član Socijaldemokratske partije(SPD), izjavio je da je Evropi potreban savez onih koji su spremni da pomognu da bi imali obavezujući mehanizam za raspodelu.

Nemačka je, poručuje Mas, spremna da redovno preuzima kontingent izbeglica spasenih u moru.

Tome se odmah usprotivio austrijski bivši kancelar, a najverovatnije i budući, Sebastijan Kurc.

- Podela migranata u Evropi je propala - rekao je on. - Opet diskutujemo o idejama iz 2015. godine, koje su se pokazale nesprovodivim.

Pročitajte još: Šta se desilo sa milion izbeglica koje je Nemačka primila?

Kurc, baš kao i mnogi nemački demohrišćani, smatra da je potrebno pomrsiti konce beskrupuloznim krijumčarima i ljude nakon spasavanja iz mora vraćati tamo odakle su došli, kao i sarađivati sa afričkim državama, kako bi se tamo omogućile odgovarajuće perspektive.

O svim idejama, pa i o ovoj Masovoj, ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa članica EU razgovaraće u četvrtak na okupljanju u Helsinkiju.

Neslavno su propali pokušaji, pre svega zvaničnog Berlina, da od vrhunca izbegličke krize pre četiri godine isposluje obavezujuće kvote prema kojima bi svaka članica EU morala da primi određeni broj ljudi.

Po Dablinskim pravilima, došljaci moraju da traže azil u onoj zemlji EU u koju su prvo kročili. To pogađa jedino južne članice - u poslednje vreme najviše Italiju, a ranije Grčku, i nešto manje Bugarsku, Španiju i Maltu.

AMERIČKA ZABRANA

VAŠINGTON je objavio novo pravilo koje zabranjuje migrantima da traže azil u SAD, ako su prethodno putovali kroz drugu državu. Na stotine hiljada migrantskih porodica prolazi godišnje iz Centralne Amerike, kroz Meksiko do SAD. Bela kuća tvrdi da oni koriste propuste u pravnom sistemu i besplatno ulaze u zemlju. Grupe za zaštitu prava migranata ocenjuju ovaj potez republikanske administracije kao bespravno zatvaranje granica.