Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da su još dva ruska teretna aviona sletela na aerodrom u blizini glavnog grada, Ankare, čime Rusija nastavlja sa isporučivanjem Turskoj delova svog raketnog odbrambenog sustava S-400, uprkos prigovorima SAD.

Ministarstvo je na Tviteru saopštilo da su još dva aviona stigla u vazduhoplovnu bazu Murted u pokrajini Ankara, i da se isporučuju komponente za raketni sistem četvrti dan za redom. Ovo su osmi i deveti avion koji su sleteli na Murted od petka, prenosi AP.

Pročitajte još - NATO NA KOLENIMA, MOSKVA NAJAVILA: S-400 uskoro i u drugim zemljama regiona

Sjedinjene Države su u više navrata upozorile Tursku da će nametnuti sankcije ovoj zemlji članici NATO i isključiti je iz programa borbenog aviona F-35, ako Ankara ne odustane od kupovine S-400.

Turska je odbila da se povuče uprkos pritisku SAD, rekavši da je kupovina odbrambenog sistema stvar nacionalnog suvereniteta.

Isporuka raketnog sistema S-400 iz Rusije u Tursku počela je 12. jula. Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je ranije da bi raspoređivanje raketnog sistema S-400 moglo da počne u oktobru.

Vašington je upozorio Ankaru da bi kupovina sistema S-400 mogla da ugrozi kupovinu borbenih aviona F-35 od SAD.