Grobovi dve nemačke princeze iz 19. veka koji su otvoreni potpuno su prazni, čime je izgubljena i poslednja nada da će biti pronađeni ostaci tinjdžerke Emanuele Orlandi, koja je nestala 1983. godine nakon što je napustila stan svoje porodice koja je živela u Vatikanu.


Nestanak Orlandijeve je jedna od najdužih misterija i otvaranje grobnica na zahtev porodice bio je poslednji pokušaj da se njeni ostaci pronađu.


Umesto toga, postavlja se novo pitanje: "Šta se dogodilo sa ostacima dve princeze koje su sahranjene jedna pored druge 1836. i 1840. godine?", preneo je AP.

PROČITAJTE JOŠ: Vatikan hoće da stane na put silovanju dece


"Grobnice su prazne. Svi smo zapanjeni", rekla je novinarima advokat porodice Orlandi Laura Sgro.


Ona je primila anonimno pismo u kojem je sugerisano da porodica treba da proveri grobnicu gde kameni anđeo drži svitak na latinskom jeziku „Počivaj u miru“.


Pored Sgro, otvaranju groba prisustvovao je i tehnički ekspert porodice Orlandi i Pjetro Orlandi, čija je 15-godišnja sestra nestala nakon što je 22. juna 1983. otišla na cas muzike u Rimu.


Vatikan je saopštio da je otvaranje grobova imalo negativan ishod i da u grobovima nisu pronađeni ni ostaci niti urne.


Grobovi princeza Sofi fon Hohenloh i Šarlote Federike di Meklenburg bili su potpuno prazni, naveo je Vatikan u saopštenju i dodao da su rođaci dve princeze obaveštene o tome.