Desetine hiljada ljudi prošetalo je u nedelju ulicama Njujorka, mašući zastavama duginih boja, tokom jedne od najvećih Paradi ponosa u istoriji pokreta za prava LGBT osoba.

Oko 150.000 ljudi, koji su prošetali ulicama Njujorka, i četiri miliona posmatrača ,obeležili su na taj način 50 godina od zloglasne policijske racije u kafiću "Stounvol in", u kojem je 1969. godine započela tzv Stounvolska revolucija, koja se smatra početkom savremenog LGBT pokreta, prenosi Rojters.

"Verujem da ćemo imati najbolju proslavu Prajda u istoriji sveta", rekao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio, zagovornik gej prava i kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, navodi Glas Amerike.

Slične parade održane su širom sveta, uključujući Severnu Makedoniju, gde je prva Parada ponosa održana u subotu, dok su u Singapuru učesnici protesta pozvali na ukidanje zakona kojim se zabranjuju seksualni odnosi među pripadnicima istog pola.

AP Photo

U Turskoj, pripadnici gej i transrodne zajednice okupili su se u nedelju na skupu, koji je završen ispaljivanjem suzavca i gumenih metaka, pošto je njihov godišnji marš zabranjen petu godinu za redom.

AP Photo


AP Photo