Zapad ne želi da saopšti istinu o osnivaču sajta „Vikiliks“ Džulijanu Asanžu, rekao je na konferenciji u Ženevi specijalni izvestilac UN za pitanja mučenja Nils Melcer.

Melcer je ispričao da je napisao kolumnu, u kojoj su nabrojane sve činjenice i prekršaji u slučaju Asanža, a zatim je predložio zapadnim medijima, koji su, iz više razloga, odbili da je objave.

„Govorim o ’Gardijanu‘, ’Tajmsu‘, ’Fajnenšl tajmsu‘, ’Sidnej monitoru‘, ’Australijan tajmsu‘, ’Kambera tajmsu‘, ’Telegrafu‘, ’Njujork tajmsu‘, ’Vašington postu‘, ’Njusviku‘ i ’Tomson rojters fondaciji‘. Pun spisak. Ili nisam dobio odgovor, ili je odgovor bio negativan. Ili su mi nekad odgovarali da ’sada nije vreme‘, da nije ’top vest‘, ili jednostavno ’nismo zainteresovani za to‘“, rekao je specijalni izvestilac.

PROČITAJTE JOŠ - SAD spremaju nove optužnice protiv Asanža; Tramp bez komentara (VIDEO)

Osim toga, prema rečima Melcera, televizija „Bi-Bi-Si“ ga nije pozvala da učestvuje u otvorenom razgovoru uživo u emisiji na televiziji.

Ovakve tendencije su, smatra Melcer, opasne, a pošto se prećutkuju činjenice i ne uzimaju se u obzir interesi javnosti, kao sada u slučaju Džulijana Asanža, ili u ubiistvu novinara Džamila Hašogija, takve tendencije mogu imati teške posledice.

Podsetimo, Asanž, koji je u Švedskoj 2010. godine bio optužen za seksualno zlostavljanje i silovanje, krio se od juna 2012. u Ambasadi Ekvadora u Londonu, strahujući od izručivanja toj skandinavskoj zemlji.

Jedanaestog aprila 2019. godine uhapšen je po nalogu SAD. Sud u Londonu proglasio ga je krivim zbog narušavanja uslova puštanja na slobodu uz kauciju i osudio na 11 meseci zatvora. Rasprava o pitanju izručenja počela je 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su protiv Asanža podignute nove optužnice po 17 tačaka narušavanja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija. U slučaju izručenja SAD Asanžu preti višegodišnja zatvorska kazna.

(Sputnjik)