Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je danas da vladajuća koalicija u Nemačkoj podržava sistem tzv. vodećih lidera kao princip za izbor predsednika Evropske komisije.

Dolazeći na samit lidera EU koji će večeras u Briselu ponovo raspravljati o imenovanjima na vodeća mesta u institucijama Unije, ona je ocenila da u Evropskom savetu ima različitih stavova i da je moguće da se danas ”ne dođe do konačnog rešenja”, odnosno spiska kandidata za predsednika Evropske komisije.


PROČITAJTE JOŠ - Makron: Podržao bih Merkelovu ako hoće da postane predsednik Evropske komisije

Merkelova je dodala da, međutim, nema razloga za brigu jer ima dovoljno vremena da se odluka o imenovanjim usaglasi do prvog zasedanja novog Evropskog parlameta, zakazanog za 2. jul u Strazburu.

PROČITAJTE JOŠ - Šta ako bi nova predsednica Evropske komisije bila Angela Merkel?

Ona se takođe založila za saradnju Evropskog saveta i Evropskog parlameta kada su u pitanju imenovanja na vodeće funkcije u institucijama EU.

Danas ćemo saslušati izveštaj koji će podneti predsednik i nastaviti korak po korak. Važno je da se u ovom procesu poštuju mišljnja i Saveta i Parlamenta. Ja neću podržati predlog Evropskog saveta koji neće biti podržan u Evropskom parlametu”, poručila je nemačka kancelarka.