MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

Međusobno posvađani raskolnici koji su u decembru prošle godine osnovali novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu sada su počeli da saopštavaju javnosti kako je organizovana farsa dobijanja tomosa od carigradskog patrijarha Vartolomeja. Samoproglašeni patrijarh Filaret (Denisenko) izjavio je ukrajinskim novinarima da je bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko prevarant i "sluga đavola" koji je sve to činio samo da bi podigao sebi rejting i pobedio na predsedničkim izborima.

Krajem prošle godine, Porošenko je za zasluge odvajanja od Moskovske patrijaršije nagradio samoproglašenog patrijarha Filareta Ordenom heroja. Zauzvrat je lažni patrijarh uručio Porošenku Orden Andreja Prvozvanog. Osim toga, bilo je dogovoreno da će Filaret biti počasni patrijarh. Međutim, kasnije se samoproglašeni patrijarh predomislio, jer je, kako kaže, shvatio da je prevaren. Filaret sada kaže je da tomos koji je dodelio carigradski patrijarh Vartolomej prevara i da nema nikakav značaj.

Tu novoosnovanu crkvu zaista nije priznala nijedna autokefalna crkva osim onih malobrojnih koji sede u Istanbulu i sebe nazivaju Carigradskom patrijaršijom. Interesantno je da sada Filaret govori da je Porošenko potkupljivao sveštenike da glasaju na Saboru ujedinjenja u Kijevu.


PROČITAJTE JOŠ - Paradoks: „Počasni patrijarh“ nove ukrajinske crkve ne priznaje njenu autokefalnost


- Priča se da je sveštenicima Porošenko davao po 20.000 dolara da glasaju - tvrdi Filaret, mada se ogradio da to nije lično video.

Filaret tvrdi da mu je Porošenko obećao u prisustvu Epifanija, novog poglavara raskolničke Ukrajinske pravoslavne crkve, da će i dalje rukovoditi crkvom, a 50 godina mlađi mitropolit kijevski Epifanije će je predstavljati samo u inostranstvu.

Filaretu je 90 godina i neshvatljiva je snaga njegovih ambicija. Posle raspada SSSR Filareta je 1992. godine anatemisala Ruska pravoslavna crkva, a izgleda da će mu se sada ponoviti sudbina. Uoči sabora ujedinjenja tu anatemu mu je skinuo carigradski patrijarh Vartolomej.

Za sada mitropolit kijevski Epifanije nastoji da ne širi priče o sukobu sa Filaretom, mada je kratko saopštio da na poslednjem susretu nisu uspeli da dođu do kompromisa.


FILARET IDE DO KRAJA

DA je Filaret spreman da ide do kraja dokaz je to što je sazvao sabor svojih pristalica 20. juna na kome se očekuje da saopšte da tomos koji su dobili od carigradskog patrijarha za njih nema nikakav značaj. Filaret priznaje da je minimalan broj sveštenika i crkvenih opština Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarha koji su prešli na stranu novoosnovane crkve. Bivši predsednik Porošenko za sada ćuti i ne odgovara na optužbe Filareta.