Kineski predsednik Si Đinping prisustvovaće Međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF) u Sankt Peterburgu u junu, izjavio je danas kineski ambasador u Rusiji Li Huj.

"Prošle godine je učestvovao na Istočnom ekonomskom forumu, a mi smo počastvovani što će ove godine biti na čelu naše delegacije na SPIEF-u", izjavio je Huj u Moskvi na sastanku sa savetnikom predsednika Ruske Federacije Antonom Kobjakovim.

Sastanak je bio usredsređen na pripreme za posetu kineskog predsednika Si Đinpinga i na učešće kineske delegacije na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

PROČITATJE JOŠ - NEMAČKI MEDIJI: Brisel vrvi od ruskih i kineskih špijuna

Na forumu, koji će biti održan od 6. do 8. juna, prisustvovaće više od 1.000 članova kineske delegacije, najavljuje organizator foruma, Fondacija Roskongres, u saopštenju dostavljenom Tanjug.

"Mislim da je ovo divan primer posebne prirode naših odnosa. Drago nam je što i ruska strana uveliko vrednuje učešće kineskog predsednika na Forumu i spremni smo da radimo na budućem razvoju odnosa između Rusije i Kine“, poručio je kineski ambasador.

PROČITAJTE JOŠ - PUTIN ODLIKOVAN U PEKINGU: Orden i "kaćuša" lideru iz Kremlja

Dve strane su diskutovale i o učešću kineske delegacije na poslovnom dijalogu Rusija-Kina koji će se održati u okviru SPIEF-, kao i o Drugom rusko-kineskom energetskom poslovnom forumu.

Pored toga, na sastanku je bilo reči i o saradnji između dve zemlje u oblasti obrazovanja i podrške malim i srednjim preduzećima.

Stabilan i postepeni razvoj rusko-kineskog strateškog partnerstva je najbolji primer modernih međunarodnih odnosa. Jačanjem poslovnog dijaloga, stvaranjem povoljnih uslova za razvoj investicionih projekata i razmenom najboljih praksi između naših zemalja, između ostalog i na događajima kao što su SPIEF ili EEF, možemo olakšati implementaciju velikih zajedničkih projekata u različitim ekonomskim sektorima“, istakao je Kobjakov.