Atomski ledolomac projekta 22220 „Ural“ će početi da lomi led na Arktiku u avgustu 2022. godine, saopštila je pres-služba Ministarstva za industriju i trgovinu Ruske Federacije.

„Uspešna realizacija programa zamene uvoznih delova domaćim proizvodima omogućila je da se postigne visoki nivo lokalizacije domaće opreme na brodovima ovog tipa — 90 odsto“, izjavio je ruski ministar za industriju i trgovinu Denis Manturov.

Juče je u Sankt Peterburgu spušten u vodu treći po redu univerzalni atomski ledolomac „Ural“, projekta 22220. U naredne tri godine on će biti završen i predat na korišćenje.

Univerzalni atomski ledolomci projekta 22220 će postati jedni od najmoćnijih u svetu. Njihov cilj je da osiguraju rusku dominaciju na Arktiku. Dužina ovih brodova iznosi 173,3 metra, širina — 34 metra, deplasman — 33,5 hiljada tona. Oni mogu da sprovode karavane brodova u arktičkim uslovima, da probijaju led debljine 3 metra. Oni će obezbeđivati i isporuke ruskih naftnih derivata u Azijsko-pacifički region.

Poboljšanje tehničkih karakteristika novih ledolomaca omogućiće da se radovi izvode kako u moru tako i na malim dubinama sibirskih reka.

Ledolomac će raditi u zapadnom regionu Arktika: u Barencovom, Pečorskom i Karskom moru, kao i u deltama Jeniseja i Oba, saopštilo je Ministarstvo za industriju i trgovinu Rusije.