Ministri spoljnih poslova i odbrane Austrije Karin Knajsel i Mario Kunasek otkazali su učešće na današnjoj konferenciji ruskog Valdaj kluba u Beču.


Oba ministra članovi su Slobodarske partije Austrije (FPO), koja je najavila povlačenje svih svojih predstavnika u austrijskoj vladi zbog najave kancelara Sebastijana Kurca da tražiti razrešenje njihovog stranačkog kolege ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla.


Kriza u vladi Austrije izbila je nakon što su se pojavili video snimci na kojima sada već bivši lider FPO i vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe jednoj Ruskinji nudi državne poslave u zamenu za finansijsku pomoć njegovoj stranci.


Inače, osam od devet najavljenih učesnika konferencije iz Austrije više se ne nalazi na spisku učesnika konferencije o budućnosti multilateralne diplomatije iz ugla EU i Rusije koja je dugo planirana a koju organizuju Valdaj klub, Vojna akademija austrijske vojske i Instituta za bezbednosnu politiku blizak FPO.


PROČITAJTE JOŠ: Ovo je novi šef Slobodarske partije Austrije


Skup je, prema rečima šefa Valdaj kluba Andreja Bistrickija, u međuvremenu promenio i mesto održavanja, jer je Vojna akademija uoči održavanja konferencija odbila da ustupi svoje prostorije, isko je to bilo dogovoreno.


Samo nekoliko sati pred početak skupa, naime, austrijski koorganizatori otkazali su učešće, što je oštro kritikovao ruski ambasador u Austriji Dmitrij Ljubinski.


On je, međutim, na svom Fejsbuk profilu ocenio da koorganizatori time nisu uspeli da "miniraju" konferenciju, te poručio: "Unutrašnjopolitička kriza u Beču je u punom jeku. To nema nikakve veze sa Rusijom", poručio je on preko fejsbuka.SLOBODARI DEMANTUJU ODLUKU O GLASANjU ZA NEPOVERENjE VLADI

Desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) demantovala je danas da će se priključiti zahtevu za izglasavanje nepoverenje vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Bečki dnevnik "Esterajh“ objavio je danas izjavu ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, koji je iz redova FPO, a koji treba da bude otpušten iz vlade, da će slobodarci glasati za nepoverenje vladi.

Naime, Kikl je kazao da "onaj koji ne veruje slobodarcima, ne može da uživa njihovo poverenje".

U saopštenju FPO navodi se da je Kikl loše interpretiran, i da je pogrešno da već postoji odluka stranke.

Novi lider FPO Norbert Hofer poručio je da su unutar stranke vođeni razgovori u vezi sa odlukom o mogućem zahtevu za izglasavanje nepoverenja vladi.

"Pošto (takav) zahtev bude predat od strane opozicionih stranaka, poslanički klub FPO u (u parlamentu) u tesnoj saglasnosti s rukovodstvom stranke odlučiće o takvom zahtevu", proučio je Hofer.