Borbena primena ruske avijacije u Siriji omogućila je otkrivanje niza nedostataka u tehničkom stanju aviona i helikoptera, koje bi bilo nemoguće otkriti tokom ispitivanja na poligonima, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Želeo bih da skrenem pažnju na nešto što i vi dobro znate, ipak: to bi bilo nemoguće otkriti tokom ispitivanja na poligonima“, rekao je Putin tokom vojnog savetovanja o razvoju odbrambeno-industrijskog sektora Rusije.

Ruski predsednik je izjavio da je do 2028. godine potrebno upotpuniti sastav tri avijaciona puka novim avionima Su-57.

PROČITAJTE JOŠ - NOVA PRETNjA NA NEBU: Su-57 dobija raketu koja obara ciljeve na 300 kilometara

„Stavili smo akcenat na izradu i proizvodnju savremenih letelica, koje će odrediti borbeni potencijal ruske vojne avijacije u narednim decenijama. U završnoj etapi državnih ispitivanja su višenamenski lovci Su-35S i Su-57“, rekao je Putin.

Su-57 (ranije poznat kao PAK FA) je ruski lovac pete generacije. Prvi put se u vazduh vinuo 2010. godine. Prva serija od 12 aviona treba da bude isporučena Vazduhoplovno-kosmičkim snagama Rusije 2019. godine.

PROČITAJTE JOŠ - POGLEDAJTE: Prva misija u Siriji ruskog lovca Su-57 (VIDEO)

Ruski predsednik je, takođe, rekao da je tokom poslednjih pet godina više od hiljadu modernizovanih aviona i helikoptera uvršteno u sastav naoružanja ruske vojske, kao i da sada više od 65 odsto avio-parka čine nove letelice.

„Većina njih su višenamenski borbeni kompleksi za daleku, operativno-taktičku i armijsku avijaciju. Njihove borbene mogućnosti su prikazane tokom operacije protiv terorista u Siriji. Na primer, bombarderi Su-24M s novim sistemom navođenja i navigacije upotrebljavali su kako obične bombe, tako i visokoprecizno oružje“, naveo je Putin.


sputniknews.com