MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin primio je u Sočiju američkog državnog sekretara Majka Pompea. Bila je to svojevrsna priprema samita Putina i Trampa koji bi trebalo da se održi 28. i 29. juna u Japanu na marginama samita G-20.

Jedna od glavnih tema razgovora u Sočiju bila je kontrola naoružanja, jer, kako kažu u Beloj kući, predsednik SAD želi da se postigne novi dogovor o kontroli naoružanja, koji bi odgovarao stvarnosti i koji bi uključio veći broj zemalja. SAD su se početkom godine povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. godine.

Pre susreta sa Putinom Pompeo je razgovarao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i to ne samo o odnosima Rusije i SAD, nego i situaciji u Venecueli, Siriji, Iranu, Severnoj Koreji i Ukrajini.

- Vreme je da Moskva i Vašington ostave po strani godine nepoverenja i pronađu način za zajednički rad - rekao je Lavrov svom američkom gostu.Pročitajte još: SAD SPREMAJU NOVU INVAZIJU: Više od 100 hiljada vojnika čeka naređenje, scenario podseća na Irak

Posle susreta u Rovaniemi u Finskoj na marginama Arktičkog saveta Lavrov i Pompeo su izjavili da je napravljen dobar korak u odnosima Moskve i Vašingtona, a osnova za to je bio telefonski razgovor predsednika Trampa i Putina, koji je bio trećeg maja.

Iako sada u Vašingtonu tvrde da su zainteresovani za normalizaciju odnosa sa Rusijom, u svakodnevnom životu se to ne vidi. U Vašingtonu čak razmišljaju o novim sankcijama protiv Rusije kao i o zaustavljanju gradnje gasovoda "Severni tok-2".

Osim toga, u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su ovih dana kazali da Amerikanci nisu dali vize nekolicini ruskih diplomata koji je trebalo da učestvuju u radu pripremnog komiteta konferencije Dogovora o neširenju atomskog oružja koja bi trebalo da se održi 2020. godine. Sastanak se održavao u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku.Pročitajte još: SASTANAK U BRISELU: Pompeo podelio detalje o Iranu koje ne iznosi javno; Hant: I SAD i Iran bi mogli da izazovu konflikt


Do kraja sadašnjeg mandata predsednika Trampa u Moskvi niko ne očekuje da bi moglo doći do normalizacije odnosa dve velesile, jer za to ne postoji raspoloženje u američkoj političkoj eliti. U Moskvi kažu da je Trampu važno da pred svojom i svetskom javnošću pokaže da se sreće i pregovara sa vodećim svetskim političarima bez obzira na to što pravih rezultata i nema.

TURSKA ODLAŽE NABAVKU S-400?

TURSKA razmatra zahtev SAD da odloži nabavku ruskog protivraketnog sistema S-400 do 2020. godine, javlja Blumberg. Moskva bi S-400 prema dogovoru trebalo da Ankari isporuči u julu. SAD tvrde da je ruski protivraketni sistem dizajniran da obara američke i savezničke avione, uključujući i F-35, u čijoj izradi učestvuje i Turska. Majk Pompeo je nedavno upozorio Tursku da neće biti podobna za proizvodnju delova za F-35 zbog kupovine ruskih S-400.