PORAST cena "crnog zlata" usledio je ubrzo posle "sabotažnog napada", kako je Saudijska Arabija okarakterisala eksplozije na svoja dva naftna tankera u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata u Omanskom zalivu, koji predstavlja glavni trgovački put.

Petina svetske trgovine nafte prolazi tim vodama. Napad se dogodio nedaleko od emiratske luke Fudžaira.

Incident u kome nije bilo žrtava, ali je bilo štete na tankerima koji su prevozili naftu u SAD, dogodio se usred napetosti između Vašingtona i Teherana, a poklopio se i sa briselskim sastankom šefova diplomatije članica EU o Iranu. Tu se, iznenada, pojavio i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Poslednjih dana tenzije su pojačane dolaskom američkih nosača aviona i borbene avijacije u blizinu Irana, kao i pretnjama Teherana da će "udariti SAD u glavu". SAD su prethodno upozorile Teheran da će uzvratiti na napad na američke interese u regionu, a dan pre napada na saudijske tankere izraelski mediji su govorili da bi na meti Irana mogli da se nađu upravo ciljevi Saudijske Arabije.

Pročitajte još - Saudijski tankeri sabotirani na obali?

Pored dva saudijska, na meti napadača bila su još dva tankera, jedan Norveški i jedan iz Arapskih Emirata, ali su oni prošli sa manjim oštećenjima.

U Briselu se u ponedeljak povodom ovog događaja oglasio i šef britanske diplomatije Džeremi Hant.

- Mi smo veoma zabrinuti zbog rizika od sukoba Amerike i Irana koji bi se desio slučajno i onda eskalirao - kazao je Hant novinarima.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi izrazio je, istovremeno, zabrinutost zbog eksplozija na tankerima i zatražio više informacija o incidentu. On je, uz to, upozorio i na "zaveru orkestriranu od zlonamernika" i "avanturizam stranaca" radi potkopavanja regionalne stabilnosti i bezbednosti.

Pročitajte još - Saudijska Arabija: Ubijena četvorica napadača

Prošle nedelje evropske zemlje su odbacile ultimatum Teherana, koji je zapretio kršenjem međunarodnog nuklearnog pakta iz 2015. godine, ukoliko mu zapadnoevropske zemlje ne izađu u susret u vezi sa bankarskim i naftnim zahtevima. Ta objava Irana bila je, inače, odgovor na američke sankcije nametnute pošto se predsednik SAD Donald Tramp pre godinu dana povukao iz sporazuma sa Teheranom.

Tanker u blizini luke Fudžaira u Omanskom zalivu,foto Epa

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini rekla je u ponedeljak da će države članice EU koje podržavaju nuklearni sporazum s Iranom nastaviti i dalje to da čine, ali da su sada usredsređeni na način kako nastaviti na najbolji način sa njegovom primenom.

- Mi se u Evropi slažemo da je ovaj sporazum neophodan za našu bezbednost. Niko ne želi da Iran dođe u posed atomske bombe - poručio je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

LAVROV ČEKA POMPEOV ODGOVOR

Američki državni sekretar Majk Pompeo u ponedeljak je sa evropskim zvaničnicima razgovarao o Iranu pre nego što je nastavio put ka Rusiji, prvi otkako je na čelu Stejt departmenta. Trebalo bi da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, koji je izjavio da od američkog kolege očekuje da čuje kako SAD nameravaju da izađu iz krize u vezi sa nuklearnim sporazumom sa Iranom.