Istaknuta avganistanska političarka, koja je postala poznata kao novinarka, ubijena usred bela dana. Političari i aktivisti za prava žena zahtevaju pravdu.

Mina Mangal radila je kao TV prezenter kada je postala popularna u Avganistanu, nakon čega je nastavila političku karijeru, a ubijena je u sred dana u Kabulu, u subotu, i to iz blizine, prenosi BBC.

Pročitajte još: Posle 17 godina rata Avganistan na ivici mira!

Iako su policijski zvaničnici odmah izjavili da će ubica brzo biti uhvaćen i iako je istraga odmah pokrenuta, još uvek nije poznato ko stoji iza ovog brutalnog ubistva.

Avganistanski Vrhovni sud i brojne nevladine organizacije pozvale su na ozbiljnu i temelju istragu o tom ubistvu.

Aktivistkinja za prava žena u Avganistanu Vazma Frog izjavila je lokalnim medijima, što je preneo BBC, da je ubijena političarka nedavno na svom fejsbuk profilu objavila da je dobila pretnje i da strahuje za svoj život.

Pročitajte još: Avganistan: Šest mrtvih u napadu Talibana

Priroda tih pretnji još uvek nije u potpunosti razjašnjenja, ali je portparol policije izjavio za Rojters da se istražuju i moguće porodične svađe.

Smrt Mine Mangal ponovo je pokrenula pitanje u medijima o stepenu nasilja nad ženama u Avganistanu. Mnogi ističu da su najveći zločini nad ženama počinjeni upravo u sred dana i to u Kabulu. "žene ubijaju jer muškarci misle da to tako treba", kaže Vazma Frog.

(b92.net)