MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

SEĆANjE na Veliki otadžbinski rat i istina o njemu je naša savest i naša odgovornost. Danas vidimo kako u nizu zemalja svesno iskrivljuju događaje iz rata, kako podižu u idole one koji su zaboravivši na čast i ljudsko dostojanstvo bile sluge nacistima, bez stida lažu deci, izdaju svoje pretke. Naš sveti dug je da zaštitimo prave heroje, rekao je u četvrtak predsednik Rusije Vladimir Putin na početku vojne parade na Crvenom trgu, posvećene 74. godišnjici pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

- Klanjamo se pred svim veteranima i pokolenjima pobednika - naveo je ruski lider. - Podvig koji je napravljen je zajednički i nemoguće ga je podeliti. Mi ćemo poštovati sve koji su izvojevali pobedu koja je bila i ostala zajednička.

Na najvećem ruskom trgu marširalo je 13.600 vojnika, pitomaca i oficira raznih rodova vojske. Kaldrmom na Crvenom trgu prošlo je 138 jedinica vojne tehnike, a zbog vremenskih uslova u Moskvi odložen je deo parade u kojem je trebalo da nastupe avioni i helikopteri.

U emotivnom govoru predsednik Putin je istakao da su pouke prošlog rata i dalje aktuelne.

- Mi smo činili i činićemo sve neophodno da obezbedimo visoku bojevu gotovost naših oružanih snaga i najsavremeniji odbrambeni potencijal - kazao je Putin na Crvenom trgu. - I dalje ćemo jačati prestiž ratne službe, autoritet vojnika i oficira zaštitnika otadžbine. Istovremeno, Rusija je otvorena za saradnju sa svima koji su spremni da se stvarno suprotstave terorizmu, neonacizmu i ekstremizmu.

Ruski predsednik je rekao i da ruski narod vrlo dobro zna šta je rat.

- U svaku kuću on je doneo žalost, nebrojena stradanja. Mi ništa nismo zaboravili, sve pamtimo i sve to poštujemo, vojnike pobednike. Upravo su u njihovo ime vojne parade. Mi ne skrivamo emocije i ti iskreni osećaji objedinjuju celu Rusiju.

Mada na ovoj paradi nije prikazano najnovije oružje, o kojem je više puta govorio predsednik Putin, gledaoci na Crvenom trgu, kao i oni preko TV mogli su da vide moćne interkontinentalne rakete "jars", kao i PVO sisteme S-400.

Po tradiciji na čelu kolone je bio legendarni tenk T-34-85 koji su pratila borbena vozila- četiri "tigra-M", tri "tigra-M", tri "korneta-D1" itri "tajfuna-K .

Posle njih su Crvenim trgom prošli jedan BTR-82 i šest pešadijskih vozila "kurganec" i BMP-3. Zatim su pokazani mnogohvaljeni tenkovi "armata" i šest borbenih vozila "terminator". Pratili su ih tenkovi T-72B3 i desantna vozila BMD-4M i oklopni transporteri BTR-MDM.

Crvenim trgom su prošli i raketni kompleksi operativno-taktičke klase "iskander-I", zajedno sa još jednim BTR-82A, kao i četiri reaktivna sistema "Smerč", sistemi PVO "Tor-M2" i "Buk-M2".

Posebnu pažnju su zaslužili sistemi "Panciri-S 1", koji su pokazali svoju moć u Siriji. Osim toga "Panciri" su na bojevom dežurstvu na Krimu. Oni su srušili brojne neprijateljske bespilotne letelice.

Gledaoci su mogli da vide i vozila "tajfun-U" i "tajfun-K", "tigar", "patrul" i "ural" Ruske garde. A na kraju parade su predstavljena najnovija oklopna vozila "bumerang".

Za sve učesnike parade velika je čast nastup na Crvenom trgu, uz drevne zidine Kremlja. Mnogim mladim učesnicima su na paradama učestvovali očevi i dede. Da bi sve bilo "pod konac" tih 360 koraka po glavnom trgu vežba se mesecima.

Inače, kad se slavila 70. godišnjica pobede nad fašizmom na Crvenom trgu marširali su i naši gardisti i po ocenama stručnjaka, ali i običnih gledalaca, posao su obavili vrhunski.

Pročitajte još - PARADA U MOSKVI: Putin čestitao Dan pobede (VIDEO)


ZAMERKE IZ UKRAJINE

IAKO je predsednik Rusije na Crvenom trgu kazao da je pobeda nad fašizmom zajednička, u Kijevu je odlazeći predsednik Ukrajine Petar Porošenko optužio Rusiju da želi da "privatizuje pobedu". On je ponovio svoj negativni stav prema akciji "Besmrtni puk", smatrajući da su takve akcije nepotrebne.

Novoizabrani predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na Dan pobede posetio rodni grad Krivi Rog i bio na grobu svog dede. On je rekao da je 9. maj "dan blagodarnosti".

Kao i Porošenko i Zelenski je kazao da se pobeda nad fašizmom ne treba privatizovati.


VETERANI SE DRŽE

PREMA podacima penzionog fonda Rusije, u toj najvećoj slovenskoj zemlji još je živo 75.495 učesnika Velikog otadžbinskog rata. Osim njih živo je i 1,28 miliona "pozadinaca" koji su radili kao logistika za vojsku, pa su po pravima izjednačeni sa onima koji su bili na frontu. Još uvek su žive i 144 osobe koji su bile u fašističkim logorima.