GLEDAOCI su posle prve TV debate četvorice lidera glavnih političkih partija u Španiji koje će na nedeljnim izborima pokušati da se domognu vlasti ostali potpuno zbunjeni jer je jedino jasno da na Iberijskom poluostrvu politički ništa nije jasno.

Pročitajte još: Španija: Izbori 28. aprila

Televizijski okršaj nije imao pobednika, tako da je istini najbliži glavni naslov u listu "Razon", u kome se kaže: "Svi u drugu rundu".

Ankete kažu da je najubedljiviji bio Alberto Rivera, lider Građana (38,9%), za Pabla Iglesijasa (Podemos) opredelilo se 26,2% anketiranih, na trećem mestu je aktueli premijer Pedro Sančez (PSOE) sa 22,4%, a na poslednjem Pablo Kasado, lider glavne opozicione Narodne partije, koji se dopao samo 9,2% onih koji su slušali debatu.

U razjašnjavanju ove svojevrsne političke rašomonijade ne pomažu ni takozvani eksperti. Od njih osmoro po troje je reklo da su pobednici bili Iglesijas i Rivera, dok je Sančez dobio dva glasa, a kao gubitnici su izglasani Kasado (četiri glasa), Rivera i Iglesijas (po dva).

Pročitajte još: Španski parlament nije usvojio budžet, vanredni izbori na pomolu

Dakle, svi su i pobednici i gubitnici.

Štampa doprinosi zbunjivanju naroda. "Mundo" kaže da su "Rivera i Kasado potukli Sančeza" dok "Pais" u naslovu piše da je "Sančez preživeo debatu". Za ABC "Sančez se nasukao", "Vagvardija" piše da su "Naroda partija i Građani pokazali savez protiv Sančeza", dok "Periodiko" ističe da je "desnica uzela Sančeza u makaze". Pa ko se snađe u ovome, svaka mu čast.

U debati su dominirale dve teme - ekonomija i Katalonija. Utisak je da nisu iskorišćeni svi aduti, poneki kec ostao je u rukavu za drugu debatu i poslednje mitinge.

Premijera Sančeza su najviše napadali zbog mogućeg postizbornog pakta sa katalonskim separatističkim partijama, na šta je on odgovorio da su "narodnjaci" u Parlametu Baskije 127 puta glasali sa poslanicima Bildu, partije koja se smatra političkim naslednikom ETA.

Sančez je bio jasan da u Kataloniji "neće biti ni referenduma ni nezavisnosti", ali je izbegao da kaže s kim će ići u pregovore o koaliciji ako mu bude nedostajalo poslanika, kao što verovatno hoće, za formiranje vlade.