MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


GLAVNI sponzor novog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, odbegli milijarder Igor Kolomojski (56), izjavio je da će se vratiti u Kijev tek posle inauguracija i definitivnog odlaska Petra Porošenka.

Pročitajte još: SAD već zaboravile Porošenka

Za Kolomojskog se od početka kampanje govorilo da stoji iza komičara Zelenskog, koji je u nedelju ubedljivo pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora. Sada se mnogi u Ukrajini pitaju hoće li on pomoći svom sponzoru Kolomojskom da vrati nacionalizovanu Privat banku, čiji je suvlasnik bio pomenuti milijarder. Još 1992. u Dnjepropetrovsku formirana Privat banka je glavna finansijska arterija cele Ukrajine.

Neposredno pre drugog kruga izbora objavljena je vest da je sud poništio odluku o oduzimanju banke Kolomojskom. Inače, odbegli oligarh je tražio kompenzaciju od dve milijarde dolara i čak rekao da mu nije važno to da mu država vrati banku, već želi da mu se isplati ta suma.

Pročitajte još: Od Regana do Zelenskog - poznate ličnosti koje su postale političari

Kolomojski sada živi u Izraelu, odakle je pomagao finansijski ne samo Zelenskom, nego i bivšoj premijerki Juliji Timošenko.

Sam Igor Kolomojski je jedna od najkontroverznijih ličnosti u Ukrajini. On je vlasnik velikog medija u Ukrajini, na čijem je kanalu "1+1" popularnost stekao komičar Vladimir Zelenski. Vlasnik je i informativne agencije "Unijan" i distributer mnogobrojnih inostranih TV kanala. Finansijsko-industrijska grupa "Privat" okuplja oko stotinu raznih kompanija. Vrednost imovine Kolomojskog se procenjuje na šest i po milijardi dolara. Ukrajinski novinari tvrde da je Kolomojski uz pomoć svoje grupe za obezbeđenja oteo mnogobrojna preduzeća.

U svetu je Kolomojski poznat i po tome što je stvorio po mnogima najveći na svetu kulturno-poslovni jevrejski centar "Menora" u Dnjepropetrovsku. On finansira jevrejsku zajednicu u Ukrajini, a pomagao je i u remontu tunela kod Zida plača i obnavljanju sinagoge Hurva u Jerusalimu.

U vreme sukoba na jugoistoku Ukrajine, Kolomojski je stao na stranu pučista. U martu 2014. imenovan je za gubernatora Dnjepropetrovske oblasti. Tada je pomagao naoružanim ukrajinskim nacionalistima i nudio po deset hiljada dolara za glavu ubijenog "ruskog diverzanta".


Foto AP breme Bliski odnos sa Kolomojskim problem za Zelenskog

Mnogi su se pitali kako je Kolomojski kao Jevrejin mogao da finansira ukrajinske nacionaliste. U Dnjepropetrovskoj i Odeskoj oblasti je Kolomojski imao veliku imovinu, i njemu je bilo najvažnije da je sačuva. Finansirao je puk nacionalne odbrane Dnepropetrovske oblasti, kao i bataljone specijalaca Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova i dobrovoljačke bataljone "Šturm" i "Dnjepar".

Sve se promenilo u proleće 2015, kad je Kolomojski došao u sukob sa vlastima Ukrajine zbog "Ukrajine transneft". On i njegovi naoružani ljudi ušli su u tu kompaniju, tobože da je zaštite od ruskih diverzanata, ali mu vlasti nisu poverovale, pa ga je Porošenko smenio sa mesta gubernatora Dnjepropetrovska.

Usledili su nacionalizacija Privat banke i odlazak iz Ukrajine, u kojoj je Kolomojski poslednji put bio u junu 2017. godine.

Kad se sve ovo zna o sponzoru Vladimira Zelenskog, jasno je zbog čega predsednik Rusije ne žuri u davanju prognoza o budućim odnosima sa novoizabranim predsednikom Ukrajine.

PASOŠI

IAKO građani Ukrajine nemaju pravo na dvojno državljanstvo, Igor Kolomojski ima čak tri pasoša - Ukrajine, Izraela i Kipra. Kad su ga novinari pitali o pasošima, on je rekao da je Ustavom Ukrajine zabranjeno dvojno državljanstvo, ali nigde ne piše da je zabranjeno trojno.

LETOVI

MADA Zelenski tvrdi da je samostalna politička figura, dobro upućeni tvrde da je on u poslednje dve godine čak 11 puta leteo u Ženevu da se sretne sa Kolomojskim. Posle toga je dva puta leteo u Tel Aviv.

ČESTITKA PATRIJARHA KIRILA

DOBILI ste istorijsku šansu da objedinite naciju i da rešite ekonomske i socijalne probleme u zemlji - poručio je poglavar ruske pravoslavne crkve Kiril čestitajući Vladimiru Zelenskom pobedu na predsedničkim izborima u Ukrajini. - Narod Ukrajine u vas polaže velike nade.