NjUJORK - Međunarodna zajednica bi trebalo da se fokusira na repatrijaciju migranata, a ne na popularisanje i organizovanje migracija, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na debati u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

"Povećana destabilizacija južnog i jugoistočnog susedstva Evrope prisililo je milione da napuste svoje domove poslednjih godina, a mnogi od tih ljudi su bežali u inostranstvo", rekao je mađarski ministar u raspravi mehanizma kojim se obezbeđuju dokazi za zločine u Siriji, u Generalnoj skupštini UN, prenosi MTI.

Sijarto je rekao da je takvo stanje dodatno pogoršano "migrantskom politikom" Brisela.
On je naglasio da je "odmah nakon što je međunarodna koalicija porazila terorističku Islamsku državu na 98 odsto teritorije koju je okupirala u Siriji, bilo vreme da počne podržavanje i organizovanje repatrijacije migranata", ali i da je za uspešan povratak migranata u njihove domove, "potrebno obezbediti stvarne pravne, infrastrukturne, bezbednosne, ali i uslove kojima se utvrđuje odgovornost za zločine."

PORČITAJTE JOŠ - Sijarto: Najveća pretnja po bezbednost EU dolazak novog migrantskog talasa

"Ti kasniji uslovi posebno su važni", podvukao je Sijarto "kako zločini protiv čovečnosti ne bi ostali nekažnjeni." Govoreći o doprinosu koji Mađarska daje za rad ovog međunarodnog mehanizma, Sijarto je rekao da njegova zemlja učestvuje sa 47.000 evra na godišenjem nivou kako bi se osigurala odgovornost za zločine u Siriji.

Naš doprinos uključuje i rad na prikupljanju krivičnih dokaza, između ostalog, dodao je on. Nakon rasprave, mađarski ministar se sastao sa Endru Gilmorom, pomoćnikom Generalnog sekretara UN za ljudska prava, navodi agencija.